Kieslijst PvdA wel geldig met Netelenbos

De PvdA mag met de huidige kandidatenlijst, mét minister Tineke Netelenbos (Verkeer en Waterstaat), deelnemen aan de Tweede-Kamerverkiezingen. Dat heeft de Raad van State vanmorgen bepaald.

De uitspraak betekent een nederlaag voor Leefbaar Nederland-lijsttrekker Fred Teeven, die had verzocht de PvdA-lijst ongeldig te verklaren. Het bezwaar van Teeven was dat Netelenbos, nummer zes op de PvdA-lijst, tegelijk heeft gesolliciteerd naar een benoeming als commissaris van de koningin in Noord-Holland.

De PvdA zou om die reden ten onrechte een instemmingsverklaring van Netelenbos hebben ingeleverd, waarmee zij met haar kandidatuur voor de Tweede Kamer instemt. De post in Noord-Holland is vacant na de pensionering van PvdA'er Van Kemenade.

Volgens de Raad van State biedt de Kieswet, ,,geen enkele grondslag tot toetsing'' van de instemmingsverklaring die aan de verkiezingen deelnemende partijen overleggen. De Grondwet sluit een toetsing van de intenties achter de instemmingsverklaring overigens ook uit, zo wordt in het vonnis onderstreept. Kandidaturen mogen, en moeten, wel worden afgewezen als formele omstandigheden dat eisen, bijvoorbeeld omdat beoogde kandidaten nog niet de kiesgerechtigde leeftijd hebben of reeds overleden zijn.

Leefbaar Nederland-lijsttrekker Teeven zei vanmorgen nu te hopen dat de PvdA zelf snel duidelijkheid verschaft over de positie van Netelenbos. Hij blijft bij zijn eerder geformuleerde standpunt dat de PvdA en Netelenbos ,,met voorbedachten rade kiezersbedrog plegen'' door de dubbele kandidatuur van de huidige minister van Verkeer en Waterstaat. D66-lijsttrekker De Graaf vindt dat Netelenbos zich moet terugtrekken van de PvdA-lijst. In een televisieprogramma van RTL5 noemde hij gisteren de sollicatie van Netelenbos in Noord Holland ,,stuitend nieuws''.

Overigens baseerde Teeven zich bij zijn bezwaar op toen nog onbevestigde berichten over de sollicitatie van Netelenbos. Inmiddels is in kringen rond de minister haar sollicitatie bevestigd.

De vertrouwelijke sollicatieprocedure verloopt rommelig. Vorige week lekte ook uit dat de vertrouwenscommissie van de Provinciale staten verdeeld is tussen Netelenbos en een tweede kandidaat, topambtenaar Borghouts van het ministerie van Justitie, lid van GroenLinks. Gedeputeerde Staten van de provincie hebben aangifte gedaan van het lekken van vertrouwelijke informatie.