Khannouchi wint marathon Londen in wereldrecordtijd

De Amerikaan Khalid Khannouchi heeft de marathon van Londen gewonnen in een wereldrecordtijd van 2.05,38. De van oorsprong Marokkaanse atleet versloeg in de eindfase zijn medevluchters Paul Tergat uit Kenia (tweede in 2.05,48) en de Ethiopiër Haille Gebrselassie (derde in 2.06,35).

Khannouchi brak onder vrijwel ideale weersomstandigheden zijn eigen (officieuze) wereldrecord met vier seconden. Die prestatie dateert van 24 oktober 1999, toen hij de marathon van Chicago won. In Londen verdiende Khannouchi met zijn bijzondere prestatie, inclusief startgeld, 437.000 euro.

De meeste aandacht ging in Londen uit naar Gebrselassie, die zijn debuut maakte op de marathon. Het was zijn eerste stap op weg naar Olympische Spelen van 2004 in Athene, waar hij op de marathon wil starten om in de voetsporen te treden van zijn legendarische landgenoot Abebe Bikila, die op de Spelen van Rome (1960) en Tokio (1964) de gouden medaille won. Hoewel de tweevoudige olympische en viervoudige wereldkampioen op de tien kilometer niet won, was hij wel de snelste debutant ooit op de marathon. Zijn tijd zou een record voor de Rotterdam marathon hebben betekend.

Rond de 25ste kilometer viel de kopgroep van vijftien lopers uiteen en namen Khannouchi, Gebrselassie en Tergat het heft in handen. Een tempoversnelling van Khannouchi werd de Ethiopiër drie kilometer voor de finish fataal. Tergat sloop mee, maar moest meter voor meter toegeven.

De 30-jarige Khannouchi behaalde zijn eerste zege buiten Chicago, waar hij drie keer als winnaar van de marathon werd gehuldigd. ,,Ik had voorspeld, dat bij goed weer en sterke tegenstand een record mogelijk was. Aan die voorwaarden werd voldaan. Mentaal was ik misschien de sterkste van ons drieën, maar zonder Tergat en Gebrselassie had ik geen wereldrecord gelopen'', reageerde de winnaar.

Was de strijd bij de mannen een prachtig gevecht tussen drie lopers, bij de vrouwen soleerde debutante Paula Radcliffe op indrukwekkende wijze naar de overwinning. De 28-jarige Engelse finishte in 2.18.56, de tweede tijd ooit en was daarmee slechts negen seconden langzamer dan het wereldrecord van de Keniaanse Ndereba.