Kezman scoort opnieuw in een topduel

In zes topduels scoorde Mateja Kezman vijfmaal. Gisteren maakte de Joegoslaaf van PSV tegen Feyenoord twee treffers. Een extravagante aanvaller die geen middel schuwt om zijn doel te bereiken.

Met gebalde vuist en opgeheven hoofd begroette Mateja Kezman het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Wegereef. Direct daarna spoedde hij zich in de richting van de harde kern van PSV-supporters, die op de Oosttribune van het Philipsstadion al een lied voor hem had ingezet. Kezza had met twee doelpunten de topper tegen Feyenoord beslist en kon even niet meer stuk bij de Eindhovense aanhang.

Met een op de rand van buitenspel gescoord doelpunt voor rust en een in tweede instantie ingeschoten strafschop na de pauze, bracht Kezman zijn seizoentotaal op twaalf treffers. Een wat magere oogst voor de spits, die vorig seizoen nog Nederlands topscorer werd met 24 doelpunten.

De redenen voor zijn verminderde productiviteit zijn divers. Kezman is een specialist in het strafschopgebied die sterk afhankelijk is van zijn medespelers. PSV kampte lange tijd met een vormcrisis, en ook Kezman deelde in de malaise. Verder genoot de kleine Joegoslaaf dit jaar niet altijd het vertrouwen van trainer Gerets. Mede door een blessure begon Kezman pas in 19 van de 31 door PSV gespeelde competitiewedstrijden in het basiselftal. In die duels speelde hij met steeds wisselende collega's in het centrum van de aanval. Dan weer werd hij gekoppeld aan Bruggink, dan was Vennegoor of Hesselink zijn maatje in de spits. Gerets is geen voorstander van het koppel Kezman/Vennegoor of Hesselink, daar beide spelers diepe centrumspitsen zijn.

Toch was clubtopscorer Vennegoor (21 doelpunten) tevreden over de prestatie van het aanvalsduo gisteren tegen Feyenoord. ,,Het is duidelijk dat we veel moeten samenspelen om aan elkaar te wennen. Soms doen we dezelfde dingen, dan gaan we bijvoorbeeld allebei naar de eerste paal. Dat kan natuurlijk niet.''

Niettemin is er sprake van synergie tussen Kezman en Vennegoor, wat de totstandkoming van het eerste doelpunt van PSV aantoonde. Een fraaie pass van de Tukker bereikte Kezman, die op de rand van buitenspel doelman Zoetebier van Feyenoord omspeelde en scoorde. De tweede goal van de Eindhovenaren werd door Kezman ingeleid. De naar links uitgeweken aanvaller gaf een pass op Van Bommel, die gewillig ging liggen toen Paauwe hem in het strafschopgebied een duw gaf. De daarop toegekende strafschop werd door Kezman slecht ingeschoten, maar hij kreeg een herkansing in de rebound: 2-0.

Afgezien van zijn beide doelpunten maakte Kezman indruk door zijn werklust en dreigende spel. Negentig minuten lang bezorgde hij de Feyenoord-verdedigers Van Wonderen en Paauwe een lastige middag. Kezman rende en sleurde, maakte slidings en was vaak aanspeelbaar. Kezman: ,,Ik moet hard werken, dat ligt in mijn aard. Ik ben geen wereldspits die met een subtiele beweging drie verdedigers voor gek zet. Ik loop graag, dan ben ik op mijn best. Na een wedstrijd moet ik het gevoel hebben dat ik alles heb gegeven. Belangrijker is echter dat PSV wint. Voor mij telt alleen maar het resultaat. Daar hoort zelf scoren ook bij.''

In tegenstelling tot Vennegoor of Hesselink is Kezman een speler die in topwedstrijden op zijn best is. Velen herinneren zich nog het magistrale doelpunt in de Champions League tegen Manchester United, in een thuisduel van vorig seizoen. Maar Kezman, eerder dit jaar sterk spelend in de dubbele UEFA-Cupconfrontatie met Feyenoord, treft ook geregeld doel tegen de Nederlandse topclubs. ,,Ik houd van de spanning rond die wedstrijden, daar word ik beter van. Als 19-jarige speelde ik voor Partizan Belgrado al de beladen derby tegen Rode Ster. Als je daar doorheen komt, kan niets je meer breken.'' Kezman speelde dit seizoen in totaal zes duels tegen Ajax en Feyenoord, en scoorde vijfmaal.

De 23-jarige Kezman is extravagant en past niet in het beeld dat Nederland van voetballers heeft. Hij verft zijn haar, speelt op witte schoenen en wijst naar zijn naam op zijn rug als hij gescoord heeft. Zo rustig als hij buiten het veld antwoord geeft op vragen, zo explosief is hij binnen de krijtlijnen. Kezman schuwt haast geen middel om zijn doel te bereiken. Eigenschappen die topscorer Pierre van Hooijdonk van Feyenoord wel kan waarderen. ,,Kezman staat altijd op scherp, kan altijd scoren. Hij is mentaal ijzersterk en speelt met een agressiviteit die ik helaas niet heb. Of hij een Europese topspits kan worden? Dat denk ik wel. Italië is hét voetballand voor hem, omdat daar de ruimtes klein zijn. Kezman is behendig en zal zich in de Serie A thuisvoelen.''

Voorlopig heeft Kezman, die twee jaar geleden voor 25 miljoen gulden overkwam van Partizan Belgrado, een contract tot 2005. Of hij dat ook uitdient? Kezman: ,,Daar zeg ik niets meer over, iedereen weet nu wel wat mijn ambities zijn. Voorlopig telt alleen PSV, met die club wil ik ook dit jaar weer kampioen worden.''

    • Marcel Abrahams