Julian Kytasty

De bandura is een kruising tussen een schootharp en een luit met een asymmetrisch aangezette hals. Het aantal snaren kan oplopen van 21 tot wel 55. Het had niet veel gescheeld of dit typisch Oekraïense snaarinstrument was nu alleen nog te zien in musea.

De `kobzari', blinde zangers die eeuwenlang hun epische voordrachten begeleidden op de bandura, werden in de jaren dertig namelijk en masse afgevoerd naar Stalinistische heropvoedingskampen. De familie Kytasty wist echter te vluchten naar de VS en houdt daar nu al drie generaties lang de traditie levend. De jongste telg, Julian Kytasty, geldt zelfs als een van de grootste bandura-spelers ter wereld. Op het voortreffelijke album Black Sea Winds mengt hij authentieke kobzar-stukken met improvisaties. Het getwinkeleer van de bandura gecombineerd met zijn breekbare kopstem en een enkel houten fluitje of raamtrommeltje resulteert in sobere muziek met een hoogst sacrale uitstraling. De sfeer is melancholisch, maar wie de teksten leest over luie echtgenotes en wereldvreemde landlopers ontdekt een onvermoede humor.

Julian Kytasty: Black Sea Winds (November Music, NVR 2012-2)