ING: geen vaste rente hypotheek

Het vastzetten van de rente bij een hypotheek wordt wellicht onmogelijk wanneer nieuwe boekhoudregels vanaf 2005 van kracht worden. Deze waarschuwing heeft financieel bestuurder C. Maas van ING afgelopen week uitgesproken bij een bijeenkomst van financiële analisten.

Een woordvoerder van de bank tekent hierbij aan dat over de kwestie nog wordt onderhandeld met Europese instanties. ,,Het is nog niet zeker in welke vorm die regels worden ingevoerd. Tijdens een bijeenkomst van analisten heeft Maas alleen op de mogelijke consequenties gewezen. Dat de rente niet meer kan worden vastgezet zou een uiterste consequentie zijn.''

ABN Amro houdt zich in een reactie op de vlakte in dit gevoelige dossier. ,,Wij zien nu niet de noodzaak om hierop te reageren. Natuurlijk weten wij ook dat de consequenties van de nieuwe regels groot kunnen zijn, maar kijken eerst af hoe de discussie in Brussel afloopt.'' De Rabobank, de grootste aanbieder van hypotheken, gaf vanochtend nog geen reactie.

Vanaf 2005 moeten de banken naar verwachting de werkelijke waarde van hun hypotheekportefeuille op de balans vermelden. Nu bestaat die portefeuille uit de waarde bij afsluiting van de hypotheken, met de afgesproken rentepercentages. Wanneer de rente stijgt, worden de gesloten hypotheken met een lagere rente op papier minder waard. Dat zou bij grote aanbieders tot gevolg hebben dat zij voor miljarden moeten afschrijven en dit bedrag gaat dan ten koste van de winst of het eigen vermogen. ,,Die discussie lijkt te schuiven'', stelt een medewerker van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) die hierover in Europees verband praat. ,,Het kan heel goed zijn dat de actuele waarde alleen als voetnoot moet worden vermeld.''