Hof beslist conflict Ethiopië-Eritrea

Zowel Ethiopië als Eritrea heeft zichzelf tot winnaar uitgeroepen van een beslissing van het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag. Het hof deed zaterdag een bindende uitspraak in het grensconflict tussen beide landen, dat in 1998 leidde tot een bloedige oorlog.

Het hof besliste dat Eritrea recht heeft op een belangrijk deel van het westelijke grensgebied. Ethiopië krijgt de strategische steden Zalambessa, Alitena en Bada toegewezen. Ook Badme, de stad waar de oorlog begon en daarmee van groot symbolisch belang, is toegekend aan Ethiopië.

De uitspraak werd vanochtend pas algemeen bekend gemaakt via de website van het Permanente Hof van Arbitrage (www.pca-cpa.org), zodat beide partijen tijdens het weekeinde de beslissing thuis konden uitleggen. Beide regeringen gebruikten de tijd om de overwinning op te eisen en daarmee hun burgers gerust te stellen dat de offers die zij hadden gebracht tijdens de oorlog niet tevergeefs waren geweest. De twee jaar durende grensoorlog kostte naar schatting 70.000 tot 100.000 mensen het leven.

Onmiddellijk na de uitspraak, meldde Ethiopië dat Eritrea zijn land had verloren ,,net zoals het de oorlog heeft verloren''. De minister van Buitenlandse Zaken, Seyoum Mesfin, noemde tijdens een persconferentie in Addus Ababa de uitspraak ,,een overwinning van de wet op de overheersing van de jungle.''

,,We hopen dat de uitspraak voor eens en altijd een einde maakt aan pogingen van avonturiers om de grens met geweld te veranderen'', aldus de minister.

De Eritrese staatstelevisie onderbrak zaterdag een voetbalwedstrijd met het nieuws. In een verklaring noemde de regering de Ethiopische uitspraken een leugen. Asmara zei gisteren dat het hof Eritrea het land heeft teruggegeven dat het wilde hebben. ,,Het Eritrese volk is als overwinnaar bovengekomen.''

De uitspraak van het hof is bindend. Beide landen hebben aangegeven de beslissing te zullen respecteren.

De ruim 4.200 VN-troepen die toezicht houden in het grensgebied, zijn desondanks in hoogste staat van paraatheid gebracht. Aan weerszijden van de grens zijn nog Ethiopische en Eritrese soldaten gelegerd. De VN-vredesmacht heeft gezegd het gebied pas te zullen verlaten wanneer experts de grens komen markeren.