Gewelddadigheid Antillianen in Rotterdam groeit

Als direct gevolg van toegenomen geweldsmisdrijven door Antilliaanse jongeren in Rotterdam kan de politie andere ,,ernstige delicten niet behoorlijk'' behandelen. De gepleegde delicten zijn veelal gerelateerd aan vuurwapens. Steeds meer Antilliaanse jongeren beschikken over wapens die ze ,,zeer gemakkelijk en agressief'' gebruiken, zegt woordvoerder H. Stoop van de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond.

De rechercheurs hebben hun handen vol aan door een groep van enkele honderden criminele Antillianen gepleegde mishandelingen, steek- en schietpartijen en gewapende overvallen. ,,De plotselinge toename legt een onvoorstelbare druk op onze recherche'', aldus Stoop.

Ook andere gemeenten met een grote concentratie Antillianen kampen met door Antiliaanse jongeren gepleegde geweldsdelicten. ,,Een paar honderd Antillianen hebben regelmatig contact met ons'', zegt Kees Takken van de regiopolitie Noord-Holland-Noord over de problemen in Den Helder, waar ongeveer 1.600 Antillianen wonen. Den Helder werd afgelopen week alweer opgeschrikt door een schietpartij tussen Antillianen. Daarbij vielen geen doden. ,,Ze zijn explosief'', aldus Takken, die overigens geen toename signaleert in de door Antillianen gepleegde misdrijven.

In Rotterdam nemen Antillianen de stijging in de aantallen schietpartijen en straatroven voor een groot deel voor hun rekening. Van de 250 vorig jaar opgepakte straatrovers was ruim 45 procent van Antilliaanse afkomst en 38 procent van Marokkaanse. Het aantal aangiften van straatroof in het Rotterdamse centrum bedroeg vorig jaar meer dan 1200, terwijl de jaren daarvoor 1500 berovingen in de hele stad werden genoteerd.

Volgens Stoop, die de plotselinge toename niet kan verklaren, kan een en ander toegeschreven worden aan het illegale wapenbezit onder jongeren. ,,Veel jongeren heben vuurwapens en ze zijn nogal impulsief in gebruik.'' Afgelopen weekeinde vielen bij een schietpartij in Rotterdam twee doden. Dit jaar vonden in de regio Rotterdam-Rijnmond al 19 doden mensen de dood door kogels, zes meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Vooral het aantal toegenomen schietpartijen houdt de rechercheurs af van andere dossiers, zegt recherchechef H. Vissers ook vandaag in Algemeen Dagblad. Vissers: ,,Het werk loopt ons op dit moment volstrekt over de schoenen. Aan heel veel behoorlijk ernstige zaken komen we helemaal niet toe. Als niet onmiddellijk helder is wie de dader is, en dat is zelden het geval, laten we het zitten''. Volgens Vissers zijn ruim duizend extra rechercheurs nodig om de groeiende problemen in te dammen.