Geweld jongeren tegen synagoge in Oekraïne

De belangrijkste synagoge van de Oekraïense hoofdstad Kiev is zaterdagavond aangevallen door een groep van rond vijftig jongeren. Ze marcheerden onder het roepen van leuzen als `Dood de joden' over de centrale boulevard van Kiev naar de synagoge, vielen daar een aantal gelovigen aan en vernielden twintig ramen. De politie kwam na een half uur opdraven. Ze arresteerde acht daders, naar haar zeggen jeugdige voetbalhooligans. Volgens de politie had de aanval geen antisemitische achtergrond. De joodse gemeenschap in Kiev evenwel gaat uit van een pogrom, die ofwel te maken heeft met de recente gebeurtenissen in het Midden-Oosten, ofwel met de naderende geboortedag van Hitler op 20 april. In Rusland en Oekraïne neemt de activiteit van fascisten en antisemieten bij het naderen van de 20ste april traditioneel sterk toe.