Drie kopers voor Andersen in Nederland

De drie Nederlandse vestigingen van accountantskantoren KPMG, Ernst & Young en Deloitte & Touche hebben ieder een bod uitgebracht op Andersen Nederland. Andersen beslist deze week.

Dit melden ingewijden. Bestuursvoorzitter J. Dalhuisen van Andersen Nederland wil het bericht niet bevestigen of ontkennen. ,,In de loop van deze week wordt meer bekend'', is het enige dat hij kwijt wil.

Afgelopen vrijdag hebben de Nederlandse kantoren van KPMG, Ernst & Young en Deloitte & Touche ieder een bod uitgebracht. Het afgelopen weekend hebben de partners van Andersen Nederland deze biedingen beoordeeld. Naar verluidt is nog niet bepaald met wie Andersen gaat samensmelten.

Formeel was Andersen Nederland tot dusver in exclusieve onderhandelingen verwikkeld met het Nederlandse kantoor van KPMG. Ruim een week geleden werd bekend dat beide accountants- en adviesorganisaties bij elkaar een boekenonderzoek zijn gestart. Verder hebben groepen partners van Andersen en KPMG presentaties aan elkaar gegeven.

Naar verluidt voelt Andersen Nederland zich niet meer aan de wereldwijde afspraak gehouden dat Andersen exclusief met KPMG moet praten over een fusie. Twee weken geleden werd bekend dat Andersen in Spanje zich aansluit bij Deloitte & Touche, een week later volgde Engeland. Ook Andersen in Polen heeft zich inmiddels losgeweekt en heeft zich aangesloten bij Ernst & Young.

Ondanks de biedingen van andere partijen, heeft KPMG nog steeds belangstelling, aldus de woordvoerder in een reactie. Het is bekend dat de Nederlandse vestigingen van Ernst & Young en Deloitte & Touche interesse hebben voor Andersen, met name voor de accountants- en belastingadviespraktijken. Andersen brengt een aantal beursgenoteerde klanten mee als UPC, Versatel, KPNQwest en Exact.

Bij Andersen Nederland werken 1.700 mensen. Het is in Nederland de vijfde onder de vijf grote accountants- en advieskantoren, ook wel de big five genoemd. PricewaterhouseCoopers, de marktleider in Nederland, heeft geen bod uitgebracht op Andersen Nederland, waarschijnlijk omdat ze dan problemen zouden krijgen met de kartelautoriteiten.

Accountants- en adviesfirma Andersen is wereldwijd in opspraak geraakt door zijn betrokkenheid bij de ondergang van de Amerikaanse energiehandelaar Enron. Accountants van Andersen controleerden de boeken van Enron. Compagnons van de firma worden nu strafrechtelijk vervolgd.

    • Mark Houben