Doventolk versus voetbalfans

Het bestuur van eerstedivisieclub Haarlem overweegt doventolken in te zetten om te achterhalen welke supporters vorige week aanstootgevende liederen zongen tijdens het duel Haarlem-Stormvogels/Telstar. De wedstrijd werd twintig minuten voor tijd gestaakt, omdat Telstar-speler Levant voortdurend werd uitgescholden door aanhangers van de thuisclub. Bestuurslid communicatie John Drieskens van Haarlem wil weten hoeveel supporters van zijn club zich hebben misdragen.

Waarom wilt u doventolken inzetten om een groep supporters op het spoor te komen?

Drieskens: ,,Waarschijnlijk gaat het om een groep van zo'n zestig personen die zich heeft misdragen. Op videobeelden van het duel zie je mensen iets roepen, er wordt ook gegild. Wij willen precies weten wát er werd geroepen door deze of gene, zodat we op adequate wijze straffen kunnen uitdelen. Doventolken hebben de gave om aan de bewegingen van de mond te reconstrueren wat iemand roept.''

Zijn er al doventolken ingeschakeld door Haarlem?

,,Dat is een kwestie van tijd. Ik heb een persoonlijke relatie met enkele doventolken. Ik hoef maar te bellen en ze staan voor mijn deur.''

Heeft u al contact gehad met de betreffende supporters?

,,We hebben een brief gekregen van een advocaat die de belangen van de groep vertegenwoordigt. Daarop hebben we een brief teruggeschreven met het verzoek aan die advocaat om duidelijk te maken om welke supporters het nu precies gaat. Bovendien melden we in die brief dat de groep de toegang tot het stadion per direct werd ontzegd. Wij staan bij een rechtszaak sterk, we hoeven slechts het interview te overleggen en de videoband van Haarlem-Telstar te laten zien. Dan kan de advocaat van die jongens weinig uitrichten.''

Bestaat er nog een mogelijkheid dat Haarlem de betreffende groep supporters gratie verleend?

,,De aanhangers die zich hebben misdragen zullen gestraft worden. Als de hele groep zijn excuses aanbiedt, kan ik me best voorstellen dat ze weer worden toegelaten tot het stadion. Met de mogelijke inzet van doventolken willen we een schrikreactie teweeg brengen.''