Dopingrel voor rechter

Het bestuur van de internationale atletiekfederatie (IAAF) heeft de geruchtmakende dopingzaak van een anonieme Amerikaanse atleet verwezen naar het internationale sporttribunaal CAS in Lausanne. De Amerikaanse atletiekbond weigert, ondanks druk van buitenaf, consequent de naam vrij te geven van een atleet die op doping is betrapt en desondanks heeft deelgenomen aan de Olympische Spelen van Sydney in 2000. De betrokkene heeft in Australië zelfs een medaille gewonnen.

De Amerikaanse bond beroept zich op een omstreden vertrouwelijkheidsbeginsel. Bovendien vinden de Amerikanen dat hun atleten al genoeg zijn getest. De IAAF heeft recent zelfs Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, ingeschakeld. De Belg heeft de Amerikanen niet op andere gedachten weten te brengen.

De IAAF heeft de organisatie van de wereldkampioenschappen in 2005 toegewezen aan Helsinki. De titelstrijd was aanvankelijk vergeven aan Londen, maar na problemen rond de bouw van een nieuw stadion gaf de Britse bond het evenement terug. Andere kandidaten voor de titelstrijd waren: Berlijn, Brussel, Boedapest, Rome en Moskou.