De val van MagicMinds

,,Misschien zijn we wel te optimistisch geweest.'' Het zijn de laatste, bijna profetische woorden van de eerste aflevering van de documentaire It's Magic Time over de spectaculaire duikvlucht van een multichannel experience marketingbedrijf. Documentairemaker Marco Zuilhof volgde anderhalf jaar de werkzaamheden van het Amsterdamse internetbedrijf MagicMinds en met name van directeur Eric Bartels. De vijfdelige serie begint met de feestelijke opening van het nieuwe bedrijfspand, het voormalige Oibibio-gebouw aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam in het voorjaar van 2000, en eindigt met het faillissement en de doorstart van MagicMinds in december 2001. It's Magic Time vertelt hetzelfde verhaal als de Amerikaanse documentaire Startup.com (2001). Een jong, ambitieus internetbedrijf heeft een gouden idee, trekt investeerders aan die miljoenen in de onderneming steken en gaat tot slot failliet.

MagicMinds wordt opgericht in 1997. Het bedrijf maakt websites, maar wil meer. Het moet volgens directeur Bartels een reclamebureau-plus worden, een bedrijf voor ,,multichannel communications, voor participating brain experiences''. Wat dat precies betekent komt de kijker niet te weten. Eric Bartels wil wereldwijd een aantal vestigingen openen die dezelfde bedrijfsfilosofie hanteren. Werknemers mogen zelf uitmaken wanneer ze komen werken. Ze kunnen zelf bepalen aan welke projecten ze deelnemen. Als iemand twee maanden niets wil doen, ontvangt hij twee maanden geen salaris.

Na de verhuizing in 2000 naar het voormalige gebouw van Oibibio/Oininio, het bedrijf van Ronald-Jan Heijn dat (ook) failliet ging, komt MagicMinds in een stroomversnelling. Bartels is aanvankelijk razend enthousiast: ,,Natuurlijk gaat het lukken, ík heb de leiding.'' Maar al snel kost het hem de grootste moeite de investeerders van Fortis-dochter Nesbic, dat 15 miljoen euro in het bedrijf stak, tevreden te houden. Krampachtig probeert MagicMinds de koers te wijzigen, maar dat lukt niet. Werknemers ontvangen geen salaris. Op 25 november krijgt MagicMinds uitstel van betaling, drie dagen later volgt een doorstart. Een wirwar van BV'tjes maakt de zaak nogal onduidelijk. Rust er een vloek op het Oibibio-pand of is het een kwestie van slecht management?

It's Magic Time, morgen, RVU, 20.58-21.28u. & 23, 30 april, 7 en 14 mei.