Chávez 48 uur na staatsgreep terug

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft gisteren volledig onverwachts, twee dagen nadat hij onder militaire druk moest opstappen, zijn positie als de hoogste leider van het land weer ingenomen. Gesteund door een grote volksopstand en loyale militairen, keerde Chávez terug naar zijn presidentiële paleis in Caracas. Chávez zei te hebben geleerd van zijn fouten en beloofde geen wraak te nemen op zijn politieke tegenstanders.

Chávez werd eind vorige week onder militaire druk afgezet na drie dagen van landelijke stakingen, die donderdag resulteerden in geweld en de dood van vijftien demonstranten. Daarna greep zakenman Pedro Carmona Estanga met steun van het leger de macht. Hij beloofde nieuwe verkiezingen, maar ontbond het parlement en ontsloeg de leden van de Hoge Raad. De weerstand die dat opriep betekende een snel einde voor Carmona. Chávez werd bevrijd van het eiland waar hij gevangen zat en keerde gisteren triomfantelijk terug naar Caracas.

Carmona is inmiddels met een aantal andere coupplegers vastgezet. Chávez heeft echter gezegd dat hij geen heksenjacht op zijn tegenstanders overweegt. ,,Ik roep op tot begrip'', aldus een opgetogen, maar zichtbaar vermoeide Chávez gisteren tijdens een rechtstreeks op televisie uitgezonden ceremonie vanuit zijn paleis. Over de 48 uur die hij in militaire gevangenschap had doorgebracht zei hij: ,,Ook ik dien na te denken over veel zaken. Dat heb ik deze afgelopen uren gedaan.''

De terugkomst van Chávez was even onverwacht als zijn gedwongen aftreden drie dagen geleden. In de nacht van donderdag op vrijdag gaf Chávez zijn presidentschap op, naar eigen zeggen onder dwang, nadat rebellerende militairen het presidentiële paleis hadden bezet.

reconstructie: pagina 4

hoofdartikel: pagina 7