Berlijn: explosie Djerba wellicht aanslag

Het aantal dodelijke slachtoffers van de explosie bij een eeuwenoude synagoge op het Tunesische eiland Djerba is gisteren tot 16 gestegen na de dood van drie zwaargewonden. Onder de doden zijn elf Duitse toeristen.

De Duitse regering meldde dit weekeinde over groeiende aanwijzingen te beschikken dat de explosie van donderdag een ,,verschrikkelijke misdaad'' was, en geen ,,tragisch ongeluk'', zoals de Tunesische regering nog volhoudt. Een tankauto met vloeibaar gas explodeerde bij de muur van de synagoge. Volgens de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Otto Schily, ging het kennelijk om een aanslag op de synagoge, en niet op de bus met Duitse toeristen die een groot deel van de kracht van de explosie opving. Schily vroeg zich vanochtend af waarom het reparatiewerk meteen was begonnen. Duitse politiemannen nemen deel aan het onderzoek. Volgens de Tunesische pers is de chauffeur van de tankauto bij het ,,ongeluk'' omgekomen. Een Duitse getuige, die door de Duitse krant Bild werd geciteerd, zei echter dat de tanker al bij de synagoge stond geparkeerd en een man uitstapte en wegliep voor de explosie plaatshad.