België stemt niet voor Papademos in bestuur ECB

De Griekse centrale bankier Lucas Papademos is zaterdag tijdens de informele bijeenkomst van ministers van Financiën van de Europese Unie benoemd tot vice-president van de Europese Centrale Bank (ECB). België onthield zich van stemming.

Evenals dat vier jaar gelden met de benoeming van Wim Duisenberg tot president van de ECB het geval was, verliep Papademos' aanstelling niet vlekkeloos. Ditmaal was België de boosdoener. Het is voor het eerst sinds de benoeming van de zeskoppige ECB-directie in 1998 dat er een plaats vrijkomt, omdat de termijn van de Franse vice-president Christian Noyer eind mei afloopt.

Over de kwaliteiten van Papademos, die als president van de Griekse centrale bank zijn land klaarstoomde voor de euro, was iedereen het eens. Maar de Belgische minister Didier Reynders bleef vasthouden aan de kandidatuur van hoogleraar Paul de Grauwe. Uiteindelijk onthield België zich van stemming, terwijl de overige veertien EU-ministers hun zegen aan Papademos gaven. In Oviedo werd duidelijk dat Nederland voorafgaand aan de Ecofin negatief had gereageerd op het Belgische verzoek de kandidatuur van De Grauwe te steunen.

Maar voor minister Reynders was het nog niet voorbij. Hij wilde de garantie dat er volgend jaar, wanneer naast president Duisenberg ook het Finse directielid Sirkka Hamelainen vertrekt, in elk geval weer een Benelux-kandidaat in de ECB-directie komt. Minister Reynders zei na afloop van de Ecofin dat recht moet worden gedaan aan het ,,regionale evenwicht'' in de ECB-top. De Belgische bewindsman liet doorschemeren dat hij de steun van Nederland had voor deze wens. Maar president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank sprak dit tegen. Er was volgens Wellink ,,geen garantie''. Minister Reynders zei later ervan uit te gaan dat de Nederlandse steun er volgend jaar desondanks komt. Wellink onderstreepte echter, dat hij niet een situatie wenst als destijds bij de benoeming van Duisenberg, toen de Fransen de garantie eisten dat Duisenbergs opvolger een Fransman zou worden. Reynders zei tijdens de bijeenkomst ook nog, dat afspraken over een Franse opvolging van Duisenberg, waaraan de Franse minister Laurent Fabius in Oviedo nog eens herinnerde, voor hem niet gelden. Hij leek met zijn uitspraak de Belgische onderhandelingspositie te willen versterken.

De Spaanse voorzitter, Rodrigo Rato, zei in een reactie op Reynders' uitlatingen over een Benelux-kandidaat, dat volgens het EU-verdrag alleen de kwaliteiten van een kandidaat ,,op monetair of bancair gebied'' gelden. De Duitse bankpresident Ernst Welteke concludeerde: ,,We denken pas Europees als nationale of regionale overwegingen geen rol meer spelen.''