ASML omhoog op rustige beurs

Grote rust kenmerkte vanmorgen de Amsterdamse beurs, waar ASML met een koersstijging van 2,5 procent de grootste stijger was.

Veel impulsen van buitenaf waren er niet. In de Verenigde Staten sloot het Dow-Jonesgemiddelde vrijdagavond slechts 0,14 procent hoger, en was de Nasdaq 1,8 procent hoger. Deze betere prestatie van de technologiesector weerspiegelde zich vanmorgen in Amsterdam. ASML, een maker van chipsmachines, steeg zonder aanwijsbare oorzaak. En Philips kon op basis van een aangekondigde samenwerking met het Taiwanese BenQ op het gebied van optische opslag met 1,4 procent omhoog. De telecombedrijven krijgen in het algemeen een impuls, door de goede cijfers van de Franse telecomproducent Alcatel. KPN boekte een koerswinst van 1,45 procent op 5,51 euro.

Voor het overige gaf de beurs een gemengd beeld, waardoor de stijging van de AEX-index beperkt bleef tot 2,5 punt (0,5 procent) op 514,15 punten. Bij de middelgrote bedrijven op de Midkap-index was supermarktbedrijf Laurus de grootste winnaar met 3,4 procent koersstijging. Beleggers lopen vooruit op de conclusie van het boekenonderzoek door het overnemende bedrijf Casino, dat vandaag moet worden afgerond.

De beurs van Parijs stond 0,65 procent hoger. Die van Londen deed het 0,4 procent beter en in Frankfurt boekte de beursindex een winst van 0,5 procent.

In de telecomsector was de nodige bedrijvigheid waar te nemen. Het Franse Alcatel schetste maandag bij de presentatie van een kwartaalverlies een redelijk gunstig toekomstperspectief. De beleggers beloonden dat met een koersstijging van 4,4 procent, hetgeen Alcatel tot koploper van de Franse beurs maakte.

De effectenbeurs van Tokio sloot vanmorgen af met winst. De Nikkei-index ging met 174,32 punten omhoog tot boven de grens van 11.000 punten. Het slot lag op 11.137,30. Deze stand is 1,6 procent hoger dan eind vorige week.

Vooral de technologiefondsen deden het beter, daartoe aangezet door de stijging die de Amerikaanse Nasdaq-beurs vrijdag liet zien. Daarentegen moesten de financiële waarden weer terrein inleveren. De beurs van Zuid-Korea behaalde een winst van 2,1 procent. In Hongkong stonden de aandelenkoersen aan het eind van de handel 0,15 procent hoger. In Australië stegen de koersen met 0,35 procent.