Ajax koestert voormalige reservespelers

Met dank aan de nog niet zo lang geleden op een zijspoor belande Hossam en Ibrahimovic zette Ajax gisteren op het Kasteel een belangrijke stap op weg naar het landskampioenschap. De 19-jarige Egyptenaar en de 20-jarige Zweed leefden op in het twee spitsensysteem en waren verantwoordelijk voor alle doelpunten in de eenzijdige uitwedstrijd tegen Sparta: 4-0.

Koploper Ajax heeft, met nog drie wedstrijden te spelen, een verliespunt minder dan achtervolger PSV. ,,We komen steeds dichterbij'', zei Ajax-coach Koeman na afloop. ,,Feyenoord is in principe weg. Nu moeten we PSV nog afschudden. Het elftal staat er nu. Wat goed is, verander je niet snel.''

Nu de titelstrijd naar een hoogtepunt groeit, heiligt bij Ajax het doel de middelen. Koeman mag dan altijd openlijk hebben verklaard een voorstander te zijn van het 4-3-3 systeem, maar met de titel in zicht is de oud-verdediger plotseling van zijn geloof gestapt. Net als in het gewonnen bekerduel van vorige week tegen PSV stuurde hij tegen Sparta een 4-4-2 formatie het veld in. Weer leverde de speelwijze het gewenste resultaat op. De buitenspelers Wamberto (geschorst) en Van der Meyde (reserve) zijn voorlopig het slachtoffer.

Na 31 competitiewedstrijden is overigens nog altijd niet één aanvaller van Ajax zeker van een basisplaats. Het is veelzeggend dat de al maanden geblesseerde middenvelder Van der Vaart met veertien doelpunten clubtopscorer is. Tegen Sparta mochten Hossam en Machlas het voorin proberen. Ibrahimovic begon als bankzitter.

Met name Hossam viel met drie doelpunten in positieve zin op tegen het zeer zwakke Sparta, dat de nacompetitie niet meer kan ontlopen. De dit seizoen van het Belgische AA Gent overgekomen aanvaller liet vorige maand tegen Heerenveen met twee treffers zien, dat hij beter tot zijn recht komt in de punt van de aanval dan als linksbuiten. Op het Kasteel bewees de Egyptische international, die zichzelf Mido noemt, dat het twee spitsensysteem hem op het lijf geschreven is.

Hossam, die een paar maanden geleden als ontevreden bankzitter nog zinspeelde op een vertrek bij Ajax, heeft in de concurrentieslag met Machlas en Ibrahimovic voorlopig een voorsprong genomen. Hossam beschikt over meer spelintelligentie dan zijn collega's, is kopsterk en is koelbloedig in de afronding. Tegen Sparta brak de flamboyante aanvaller de wedstrijd na ruim een half uur open door een voorzet van Trabelsi achter de blunderende doelman Vandenbussche te koppen.

In het laatste half uur vormde Hossam een doeltreffend koppel met Ibrahimovic, die voor de licht geblesseerde Machlas was ingevallen. Terwijl Machlas en Hossam elkaar een uur lang zelden wisten te vinden, had Ibrahimovic slechts tien minuten nodig voor twee assists. Hossam vierde zijn negende en tiende treffer van het seizoen in de armen van zijn vaak bekritiseerde ploeggenoot Ibrahimovic. ,,Als de trainer mij in de spits zet, doe ik gewoon mijn werk'', sprak Hossam koeltjes.

Ibrahimovic, die voor negen miljoen euro werd gekocht van Malmö FF, wist de afgelopen maanden geen moment zijn hoge transfersom waar te maken. De slungelachtige Zweed, die zelf het liefst als Zlatan door het leven gaat, kreeg voor zijn optredens de laatste weken de hoon van de Ajax-aanhang over zich heen. Tegen Sparta liet de nummer negen van Ajax bij vlagen zien dat hij wel degelijk over kwaliteiten beschikt.

Ibrahimovic stelde niet alleen Hossam twee keer in staat te scoren, maar de Zweedse international bewees zichzelf ook een dienst door voor het eerst sinds maanden weer eens een doelpunt te maken. Twaalf minuten voor tijd rondde hij een zelf opgezette actie met een hard schot af. Op het gezicht van de spits verscheen een brede glimlach toen zijn zesde seizoenstreffer in het net lag. De meegereisde Ajax-aanhang sloot Ibrahimovic weer in de armen met het liedje: ,,Zlatan is los, olé, olé.''

Ibrahimovic gaf na afloop toe dat hij veel aanpassingsproblemen heeft gehad in Amsterdam. ,,Ik weet dat ik moet openstaan voor andere mensen. Als je je ergens goed voelt, speel je ook beter.''

Koeman moest de afgelopen maanden vaak een keuze maken tussen centrumspitsen die het in de voorgaande duels hadden laten afweten. Nu de trainer bewust kiest voor een 4-4-2 systeem, bloeien zijn aanvallers plotseling op. En zo heeft Koeman voor de komende wedstrijd tegen FC Utrecht opeens een luxe-probleem voorin.

Sparta

0

Ajax

4

Ruststand 0-1. 33. Hossam 0-1, 66. Hossam 0-2, 73. Hossam 0-3, 78. Ibrahimovic 0-4. Schds: Van Dijk. Tsch: 9.247. Gele kaart: Van der Meer (Sparta).

    • Koen Greven