`Yasser Arafat verdient niet te leven'

Volgens de uiterst-rechtse Israëlische minister Effi Eitam verdient de Palestijnse leider Yasser Arafat niet te leven. In een vraaggesprek met de Israëlische krant Yediot Ahronot zei Eitam gisteren dat ,,Yasser Arafat niet verdient te leven omdat hij het moorddadigste terrorisme belichaamt''.

,,Ik kan niet zeggen wanneer en hoe dat zich zal afspelen [de dood van Arafat], of dat hier of elders zal gebeuren, maar hij verdient niet te leven'', herhaalde Eitam tegenover de krant. Arafat wordt sinds twee weken door Israëlische troepen omsingeld gehouden in zijn hoofdkwartier in Ramallah.

Brigade-generaal bd Eitam, leider van de ultra-orthodoxe Nationale Religieuze Partij (NRP, vijf zetels), trad met zijn partij deze week toe tot de regering van Nationale Eenheid van premier Ariel Sharon (die zelf overigens recentelijk heeft gezegd spijt te hebben van zijn belofte aan de Amerikaanse regering om Arafat te sparen). Eitam is minister zonder portefeuille.

Eitam en zijn partij, die de kolonisten beweging vertegenwoordigen, nemen extreem-nationalistische standpunten in. Eitam, die redelijk wat invloed heeft gekregen omdat Sharon hem een plaats in zijn veiligheidskabinet heeft gegeven, verzet zich principieel tegen elk compromis met de Palestijnen. Onderhandelingen met de Palestijnen over het afstaan van enig deel van de door Israël bezette Palestijnse gebieden zijn uit den boze omdat deze volgens hem integraal deel uitmaken van Eretz Israël, het bijbelse Land van Israël.

,,Wij gaan noch naar rechts noch naar links, wij gaan rechtuit op de weg van onze vaders'', verklaarde Eitam onlangs. De Palestijnen ,,zullen nooit soevereiniteit, een leger of een regering hebben in enig deel van Eretz Israël''.