VS-senator dreigt met filibuster tegen oliewinning

De Democratische senator Joe Lieberman heeft gedreigd met een zogeheten filibuster, obstructie van de besluitvorming met eindeloze redevoeringen, als de Amerikaanse Senaat zou proberen een wet over olieboring in Alaska in stemming te brengen. Veel Republikeinen dringen aan op oliewinning in het Arctic National Wildlife Refuge (ANWR) in Alaska. Begin deze week zei de voorzitter van de Senaatscommissie voor energie, Frank Murkowski, senator voor Alaska, dat Amerika voor zijn olie niet afhankelijk mag zijn van olieleveranciers als Irak, die zijn olie-export dertig dagen heeft opgeschort naar aanleiding van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Die opschorting laat volgens Murkowski de noodzaak zien om in Alaska naar olie te boren. Volgens Lieberman misbruiken Republikeinen de situatie in het Midden-Oosten. ,,Oliewinning in het natuurpark levert de eerste tien jaar geen druppel olie op, dan is de huidige crisis al lang voorbij.''