TRIBUNAAL DEN HAAG

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie heeft bij het samenstellen van het rapport over Srebrenica gebruik gemaakt van de openbare en vertrouwelijke documenten van het Joegoslavië-tribunaal. Begin 1993 werd op initiatief van de VN-Veiligheidsraad het tribunaal opgericht voor de berechting van oorlogsmisdadigers vanaf 1991 in het vroegere Joegoslavië.

Voor de aanklachten maakt het tribunaal intensief gebruik van informatie die is verzameld door de inlichtingendiensten, met name de Amerikaanse, Britse en Duitse. In het begin waren de inlichtingendiensten zeer terughoudend in het verstrekken van informatie, maar na een intensieve lobby van openbaar aanklager Richard Goldstone en zijn opvolger Louise Arbour kon het tribunaal over steeds meer informatie beschikken.

In het proces tegen Radislav Krstic, de tweede man na legerleider Ratko Mladic, was de meest belastende informatie afkomstig van inlichtingendiensten. Het ging daarbij om transcripten van gesprekken waarin Krstic bevelen geeft om de moslimmannen (door de generaal omschreven als `pakketjes') te vermoorden. Documentatie over de organisatie van de massamoord ontbreekt, volgens het tribunaal.

Krstic is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 46 jaar voor zijn aandeel in de genocide in Srebrenica. De commandant van de Bosnisch-Servische eenheid die in de zomer van 1995 Srebrenica veroverde is in hoger beroep gegaan. Het is een van de vele zaken in de rechtszalen van het VN-tribunaal waarbij het gaat om Srebrenica. En ook in een mogelijke rechtszaak in Den Haag tegen de twee belangrijkste, nu nog voortvluchtige verdachten, de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic en opperbevelhebber Ratko Mladic, zal het accent liggen op Srebrenica. Voor hun advocaten wordt het bijna 3400 tellende pagina rapport verplichte kost.

Aanklachten van het tribunaal waarbij Srebrenica een belangrijke rol speelt:

Radovan Karadzic (IT-95-18)

Ratko Mladic (IT-95-18)

Radislav Krstic (IT-98-33)

Momcilo Krajisnik (IT-00-39&40)

Biljana Plavšic (IT-00-39&40)

Vidoje Blagojevic (IT-02-53)

Dragan Obrenovic (IT-02-53)

Dragan Jokic (IT-02-53)

Momir Nikolic (IT-02-56)

Slobodan Miloševic (IT-02-54)