Televisie en Radio Voorkeur Zondag

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Ex-CDA'er Tjerk Westerterp (Leefbaar Nederland) gaat in debat met ex-CDA'er Jim Janssen van Raaij (Lijst Fortuyn) over de vraag hoe de Haagse politiek zich zou moeten vernieuwen. Ned.3, 12.07-13.02u.

Netwerk. Gast is lijsttrekker van GroenLinks Paul Rosenmöller. Ned.1, 20.15-21.07u.

Nieuws aan tafel. Lijsttrekker van D66 Thom de Graaf, columniste Elsbeth Etty, en advocaat Bram Moszkowicz discussiëren over Srebrenica en de vraag of het geen tijd wordt de vriendschappelijke banden met Israël te verbreken. RTL5, 23.00-24.00u.

7 dagen. Gesprek in Veenendaal met de echtgenote en drie kinderen van Rizo Mustafic die 13 juli 1995 net als duizenden andere moslimmannen onder het oog van Dutchbat werd afgevoerd. Al die jaren tastten zij in het duister over zijn lot. Er is noch door Defensie noch door het NIOD met hen gesproken. Ned.3, 23.05-23.37u.

DOCUMENTAIRES

Dokwerk: Made in Holland wordt Dutch Design. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.58-22.00u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Vrije geluiden. Gesprek met de zaterdagnacht bekend geworden winnaar van het Frans Liszt concours en veel aandacht voor de Amerikaanse componist/instrumentbouwer Harry Partch (1901-1974). Frits Janmaat vertelt over zijn passie: de Erard, in de 19de eeuw de dominante vleugelsoort. Hij laat horen hoe Liszt klinkt. Ned.3, 11.00-12.00u.

Paradisolife. Zie tv-vooraf. Ned.3, 19.30-20.28u.

RUR. In deze achtste aflevering begroet Jan Lenferink lijsttrekker Pim Fortuyn en telekid-voor-het-leven Carlo Boszhard. Verder beelden van Connie Breukhoven uit 1983, toen nog als Vanessa, in de eerste RUR op televisie. SBS6, 21.10-22.05u.

DRAMA & KUNST

De enclave. Eerste aflevering van een drama-drieluik over de mensen die betrokken waren bij de val van Srebrenica in 1995. Jaren na de val staan drie betrokkenen opnieuw tegenover elkaar: de Dutchbattolk, een sergeant van het Bosnisch-Servische leger en de toenmalige Nederlandse minister van Defensie. Afl.: Halszaak. Ned.3, 22.10-23.07u.

Bonanza: De schoonheid van het gruwelijke. In hoeverre zijn fotografen van het harde nieuws bewust bezig met het maken van kunst? Aan de vooravond van de opening van de World Press Photo-tentoonstelling een aflevering met de fotografen Alfredo Jaar uit Chili en Engelsman Tom Stoddart. Ned.3, 23.37-0.05u.

FILM

. De bal (Danny Deprez, 1999, België/Nederland/Duitsland). Traditionele, magisch-realistische jeugdfilm over meisje dat zich met behulp van betoverde voetbal verweert tegen verkeerde volwassenen, onder wie Rijk de Gooijer. Ketnet, 11.10-12.35u.

Splash (Ron Howard, 1984, VS). Succesvolle lichtgewicht-komedie met weldadig gebrek aan pretenties. Ongelukkige New Yorkse fruitgrossier Tom Hanks beleeft romance met Darryl Hannah, die een zeemeermin blijkt te zijn. BBC1, 15.00-16.45u.

Fierce Creatures (Robert Young & Fred Schepisi, 1997, Engeland/VS). Uiterst vrijblijvend vervolg op A Fish Called Wanda (1988) heeft andermaal John Cleese, Kevin Kline, Jamie Lee Curtis en Michael Palin in de aanbieding, maar is een eenvoudige klucht over een commercieel succes najagende, Engelse dierentuin. Net5,20.30-22.10u., met reclame.

Universal Soldier (Roland Emmerich, 1992, VS). Zielloze actiefilm met Dolph Lundgren en Jean-Claude Vandamme als twee dode, tot robotten omgebouwde Vietnamveteranen. De eerste is gemeen, de tweede is aardig. V8, 22.10-23.55u., met reclame.

On the Double (Melville Shavelson, 1961, VS). Komedie met Danny Kaye als een Amerikaanse soldaat die wegens dubbelgangerschap en imitatietalent tijdens Tweede Wereldoorlog wordt ingezet als Brits geheim agent. Maandag, SBS6, 14.00-15.40u.,onderbroken door reclame.

RADIO

Vroege vogels. Onder meer Hans Dijkstal over de natuur, de Greenpeace-actie tegen fout hout bij houthandel Wijma in Kampen; het spreekrecht van indianen, Papoea's, aboriginals en Inuit op de internationale Biodiversiteitconferentie in Den Haag en de première van de film Ooievaars Natuurlijk van Jan van den Ende. Verder ecoloog Herman van Wanningen over de successen met glasaal, stekelbaars en spiering in Hunze en Aa. Radio 1, 8.08-10.00u.

Radio 1-journaal. Minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen praat over de situatie in het Midden-Oosten en over actuele gebeurtenissen. Radio 1, 12.04-13.00u.

De andere wereld van zondagmiddag. Discussie tussen joodse, Turkse en Marokkaanse studenten over hun verbondenheid met het Israëlisch-Palestijnse conflict en een gesprek over de lotsverbondenheid van Nederland en Israël met o.a. Kamerlid voor D66 Jan Hoekema en Midden-Oostendeskundige Gert de Bruijne. Verder aandacht voor de bundel van Arnold Janssen die dichtte over zijn ervaringen in Joegoslavië. 747AM, 13.02-15.00u.

Uit het nieuws. Gesprek met de 66-jarige Amsterdamse fotograaf Cor Jaring wiens foto's van provo, de hippies en het Amsterdamse Ballongezelschap destijds in de internationale pers verschenen. Radio 1, 21.04-22.00u.

Verum, bonum, pulchrum. Gesprekken met de schrijver Tommy Wieringa over zijn zojuist verschenen roman Alles over Tristan en met professor Herman Berger over zijn boek Evolutie en metafysica. Verder aandacht voor de Russische toneelschrijver Tsjechov en de correspondentie met zijn geliefde, de actrice Olga Knipper. 747AM, 23.00-24.00u.