Smokkelaars betrapt met Soedanese mummie

Antieksmokkelaars hebben de eerste goed-geconserveerde mummie van Soedan gevonden, het gebalsemde lijk van een lid van de koninklijke familie uit de Cush-dynastie.

Maar ze hebben niet lang van hun vondst geprofiteerd. Deze week werden ze gearresteerd toen ze probeerden de mummie te verkopen aan een politieagent die zich voordeed als antiekhandelaar.

Siddeek Mohamed Gism al-Seed, secretaris van het Soedanees museum in de hoofdstad Khartoum, zegt dat op het koninklijk kerkhof van Napata nooit eerder zo'n belangrijke archeologische vondst is gedaan. Het gaat vermoedelijk om het lijk van een familielid van koning Tuharka, obetwist de belangrijkste vorst uit de Cush-dynastie die van de elfde tot de vierde eeuw voor Christus heerste over het noorden van Soedan. Gedurende een deel van die periode was Napata de hoofdstad. De ruïnes van Napata liggen vlakbij de moderne stad Merowe, 350 kilometer ten noorden van Khartoum.

,,Alles aan de mummie is intact, inclusief het haar, de tanden, de huid en de baard'', vertelde Al-Seed. Volgens de secretaris is het lichaam zo goed behouden gebleven door de uitstekend uitgevoerde balseming in combinatie met de droge woestijngrond.

De antieksmokkelaars hadden de mummie in zijn graf gevonden en foto's gemaakt van hun ontdekking. Met die foto's waren ze in Khartoum de boer op gegaan om een koper voor de mummie te vinden. Ze werden op heter daad betrapt toen ze ingingen op het aanbod van een politieman die zich als handelaar in antieke kunstvoorwerpen presenteerde. Hij bood 1,5 miljard Soedanese pond, een half miljoen euro.

De mummie is inmiddels overgevlogen naar Khartoum. Ze wordt in het Soedanees museum onderworpen aan een uitgebreid onderzoek dat maanden kan duren. Daarna krijgt de mummie in het museum een ereplaats.