Schikking Sparta met belastingdienst

Sparta heeft een schikking getroffen met de belastingdienst. De Rotterdamse club zal 682.000 euro overmaken aan de fiscus voor ontdoken loonheffing bij het afsluiten van een schijn-imagecontract met Dennis en Gérard de Nooijer. In 1997 werd met behulp van een constructie via een brievenbusfirma in het belastingparadijs Guernsey een nettobedrag (453.780 euro) uitbetaald aan de voetbaltweeling.

In het beroep dat voor de belastingkamer van het gerechtshof in Den Haag diende, is vastgesteld dat Sparta geen fraude heeft gepleegd. Om die reden is de aanslag met boete van 1,3 miljoen euro komen te vervallen. Wel bleek de club belastingplichtig te zijn en dienen 682.000 euro te worden betaald. Sparta zal dit doen en gaat dan verder met het proces om de club weer financieel gezond te maken. De Kasteelclub ondanks de problemen een nieuwe kledingsponsor (Trepo Sports) vast te leggen als opvolger van Kappa.

Voormalig voorzitter Peter van der Burg maakte gisteren bekend dat hij zijn lidmaatschap van de Raad van Commissarissen met onmiddellijke ingang opzegt. Hij wil zijn plaats afstaan aan investeerders die bereid zijn om Sparta financieel verder te helpen. Van der Burg wordt door de supporters gezien als één van de hoofdschuldigen van de malaise. Algemeen directeur Henny Beijer vertrok al eerder.

Door vijf minuten na de aftrap van de wedstrijd tegen Ajax het stadion van Sparta te betreden actie willen de supporters morgen hun eisen kracht bijzetten. Ze verlangen een extern onderzoek naar het functioneren van de interne organisatie van Sparta en openheid van zaken wat betreft beleid, management en financiën. Verder willen ze dat meer verantwoordelijken voor het beleid van de afgelopen jaren met hun neus op de feiten worden gedrukt en hun conclusies trekken.