Schets voor negende symfonie Beethoven geveild

Het veilinghuis Sotheby's brengt komende maand de voorzover bekend eerste schets van het begin van de negende symfonie van Ludwig von Beethoven onder de hamer. Beethoven voltooide de symfonie in 1824. Het manuscript heeft een inscriptie van de grote 19de-eeuwse Beethoven-deskundige Gustav Nottebohm, die het ,,beslist de eerste schets voor de negende symfonie'' noemt. Beethoven schreef de maten op de twee zijdes van een groot rechthoekig vel papier. De schets zou dateren van ongeveer 1818, niet lang nadat hij van de Royal Philharmonic Society in Londen opdracht had gekregen een symfonie te schrijven.

Een niet nader genoemde liefdadigheidsorganisatie die fondsen bijeen probeert te brengen voor muzikale activiteiten in binnen- en buitenland, heeft het manuscript ingebracht. Sotheby's verwacht een opbrengst van 150.000 tot 200.000 pond (240.000 tot 320.000 euro).