Scarlatti door Europa Galante

Alessandro Scarlatti schreef onder andere 115 opera's, 150 oratoria en 660 cantates. Zijn zoon Domenico schreef ook ontelbare werken: opera's, kerkmuziek, cantates en serenades. Van zijn beroemde klaviercomposities zijn er zo'n 560 bewaard gebleven. Domenico werd geboren in 1685, tevens het geboortejaar van Bach en Händel, die ook zeer veel componeerden.

Wie zoveel componeerde als de Scarlatti's, schreef ook wel eens iets korts. Op de prachtig gespeelde cd van Fabio Biondi's orkestje Europa Galante staat 63 minuten muziek van vader Alessandro en zoon Domenico. Bij elkaar zijn het elf stukken met in totaal 40 afzonderlijke deeltjes. Dat betekent een gemiddelde van iets meer dan anderhalve minuut. Het kortst is de Sinfonia in A-klein: het snelle eerste deel Allegrissima duurt 36 sec, het langzame tweede deel Adagio vergt 41 sec. Een hele sinfonia in 77 seconden, toen was het componeren af, want mamma Scarlatti's pasta stond op tafel.

Scarlatti door Europa Galante Virgin Veritas 545495 2