Rollend over de dansvloer

Dansen op wielen is erg moeilijk, weet Lukas Keijser. In de rolschaatsdisco's zien de coolste dansers er vaak het sloomst uit.

Toen iedereen roller- en inlineskates had aangeschaft en de parken en straten wemelden van de bewielden, kon de terugkeer van de rolschaatsdisco, groot geworden in de seventies, niet uitblijven. Medio jaren negentig was het zo ver. In Amsterdamse kraakpanden als Vrieshuis Amerika en de Graansilo bewogen skaters op muziek. Waren deze feesten nog underground, een paar jaar later kwam er onder de naam Wheels een vaste avond voor het discoën op wielen. Dit was in een van de grootste discotheken van de stad, Escape. Later verplaatste deze naar het nog grotere Marcanti.

Deze nineties-skatedisco werd erg goed bezocht. Vooral door volgens de laatste mode geklede Amsterdammers op rollerskates, met twee wielen voor en twee achter. En masse reden ze rondjes op funky disco- en soulmuziek. Aan de zijkanten en in het midden van de zaal dansten bezoekers. Sommigen waren zo bedreven dat ze met gemak het niveau van de gemiddelde kunstschaatser op tv haalden. Schijnbaar zonder moeite draaiden ze talloze pirouettes achter elkaar op één been.

Wheels stopte eind jaren negentig. De organisatoren, die in de tussentijd ander werk vonden, hadden er geen tijd meer voor. Maar discoën op wielen is op verschillende plekken in Nederland nog altijd mogelijk. In Dordrecht, Eindhoven en in Amsterdam, op andere locaties. Rotterdam heeft een wekelijkse avond in de voormalige bioscoop Calypso.

Tijdens deze rolschaatsdisco's draaien de dj's nog altijd soul en funk en is de rollerskate het gangbare voermiddel. Wel zijn ze minder drukbezocht. Eigenlijk is dat niet eens zo verwonderlijk, want dansen op wielen is erg moeilijk. Voor de beginner blijft weinig anders over dan bewegen met het bovenlijf, maar dat is natuurlijk de bedoeling niet.

Grappig aan de rollerdisco's is dat de coolste dansers er over het algemeen nog steeds het sloomst uitzien. Hip gekleed valt er helemaal bij in het niet. De verhoudingen in het nachtleven zijn doorgaans anders. Eén geluk: ook de beste skaters vallen zo nu en dan.

Calypso: Mauritskade 5

www.funbox.nl (via `Events street')