`Rapport NIOD helpt Miloševic'

Het rapport van het NIOD over Srebrenica gaat een ,,belangrijke rol'' spelen in het proces tegen ex-president Slobodan Miloševic voor het Joegoslavië-tribunaal. Dat zegt Miloševic' juridisch adviseur, Zdenko Tomanovic. Volgens hem bevat het deze week gepubliceerde rapport ,,een aantal belangrijke ontlastende passages''.

Tomanovic duidt vooral op de passage waarin staat dat er geen aanwijzingen zijn gevonden dat er over de massamoord in Srebrenica ,,politieke of militaire afstemming'' is geweest tussen de Bosnisch-Servische legerleiding en de regering van Miloševic. Na de inname van de enclave in juli 1995 hebben de Serviërs zo'n zevenduizend moslims vermoord.

,,Tijdens de oorlogen in Kroatië, Bosnië en Kosovo is veel gebeurd waarvoor Miloševic ten onrechte verantwoordelijk wordt gehouden'', zegt Tomanovic. ,,Srebrenica is maar één voorbeeld.''

Advocaten in Belgrado en de juristen van het internationaal comité voor de verdediging van Miloševic wachten volgens Tomanovic ,,vol ongeduld'' op de Engelse en Servo-Kroatische vertalingen van het NIOD-rapport.

Fout NIOD: pagina 3

Thema NIOD-rapport : pagina 49-52