Protest tegen asiel

Een groep van honderd bewoners in de Hilversumse villawijk Trompenberg/De Parken wil voor 2,2 miljoen euro een villa kopen, omdat zij tegen de plannen zijn er tachtig à honderd asielzoekers te huisvesten.

De bewoners willen dat de al jaren leegstaande villa De Wulvenhorst, vroeger een verpleeghuis, tot monument wordt uitgeroepen. ,,Wij zijn niet tegen asielzoekers'', zegt T. Kinsbergen als woordvoerder van de bewoners, die zich wil verenigen in de Stichting De Wulvenhorst. ,,Wij willen verhinderen dat er honderd asielzoekers in het pand worden geplaatst. Dat is vragen om overlast in de wijk. Wij vinden dat er maximaal dertig mogen komen, en dan het liefst een paar gezinnen, zoals wij ook gezinnetjes zijn.''

Volgens de bewoners is een voorlopig koopcontract getekend. De gemeente Hilversum gaat er daarentegen van uit dat binnenkort tussen de huurder van de villa en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een contract voor vestiging van asielzoekers wordt ondertekend. De Rabobank in Hilversum bevestigt dat de bank heeft geweigerd een bankgarantie af te geven, volgens een woordvoerder omdat de bank `de sociaal maatschappelijke gevolgen van het huisvesten van asielzoekers niet kan overzien'. De SP wil dat staatssecretaris Kalsbeek de aankoop verhindert.