Power tie tegenover fluordas

Inzake de nasleep van Srebrenica vroeg Pim Fortuyn om ,,een dramatisch gebaar'' van premier Kok. Dat wil zeggen: aftreden. PvdA-fractievoorzitter Ad Melkert stelde slechts vast dat zijn tegenstander eerst het NIOD-rapport maar eens moest lezen.

De toon in het duel gisteravond in de actualiteitenrubriek Netwerk, tussen de hoofdrolspelers in de komende verkiezingsstrijd, was snel gezet. ,,De sfeer is open maar gespannen, zullen we maar zeggen'', oordeelde gespreksleider Fons de Poel ironisch na een eerste verbaal vuistgevecht inzake de wachtlijsten in de gezondheidszorg.

De PvdA is volgens Fortuyn ,,de verzinnebeelding van het regentendom: zonder ons, over ons''. En wachtlijsten in de zorg veroorzaken volgens hem honderden doden per jaar. Een `schandalige bewering', volgens Melkert, die vroeg om bewijzen. ,,Voetnoten, professor, voetnoten!''

Hoofdschuddend maar ondertussen vlijmscherp analyseerde Melkert dat volgens Fortuyn eigenlijk alles een beetje terug moet naar vroeger, naar die knusse tijd van de wederopbouw in de jaren vijftig, toen de scholen overzichtelijk waren en zonder pc's in de klas. Toen de huursubsidie nog niet individueel was en een professor nog een autoriteit was.

Melkert ging gekleed in een blauw bankierspak met krijtstreep en rode power tie. Kleren die zeggen: wees gerust, hier staat de kandidaat van de gevestigde orde, hier zijn uw belangen veilig. Fortuyn in zijn snel gesneden grijs kostuum, met boeren blokjeshemd en een das als een verkeerssignaal (lichtgroen fluoriscerende strepen) zei met zijn kleren: ,,Maak plaats. Hier kom ik.''

Beide kandidaten bleken rolvast: de pre-fab premier versus de neo-politicus. Melkert die onderbouwing eiste, doorrekening, feiten. Fortuyn die zich liet overhoren over zoiets als de omvang van scholen en zakte. Maar daar maalde hij niet om: hij vergt anti-parlementaire vernieuwingsdrift, waarbij cijfers alleen nuttig zijn voorzover zij het eigen gelijk ondersteunen.

Het thema van de immigratie, van het dweilen met de kraan open, waarmee Fortuyn electoraal scoort, kwam niet aan bod. Maar waar het op aan kwam, wist de Rotterdammer wel: ,,Het is hij, of ik.''