Powell pas later naar Arafat

Na een nieuwe Palestijnse zelfmoordaanslag gistermiddag in Jeruzalem, waarbij zes mensen gedood werden en negentig gewond raakten, heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, zijn voor vandaag geplande ontmoeting met de Palestijnse leider Yasser Arafat afgezegd. Dit maakte een woordvoerder van Powell gisteren bekend, met een verwijzing naar de aanslag.

Een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hield de mogelijkheid open dat de ontmoeting op een later tijdstip plaats vindt. ,,Zondag is een mogelijkheid'', zei hij. Ook aan Palestijnse zijde wordt gerekend met een bezoek op zondag.

Powell sprak gisterochtend met de Israëlische premier Sharon. Die deed hem geen duidelijke toezegging over het tijdstip waarop het Israëlische leger zijn troepen zal terugtrekken uit de Palestijnse gebieden. Na de aanslag van gisteren verwacht Powell van Arafat dat hij een scherpe veroordeling van de aanslag zal uitspreken. Arafat bevindt zich nog steeds in zijn belegerde kantoor in Ramallah.

VN-chef Kofi Annan riep gisteren op tot de vorming een internationale vredesmacht voor de Palestijnse gebieden, om op die manier een einde te maken aan het geweld. De situatie is zo gevaarlijk dat met het sturen van een vredesleger niet kan worden gewacht, aldus Annan.

Palestijnse familie: pagina 5