Ontbinding van parlement in Venezuela

De gisteren aangetreden overgangsleider van Venezuela, Pedro Carmona, heeft gezegd dat binnen een jaar presidentsverkiezingen in het land zullen worden gehouden. Een precieze datum noemde hij niet.

De door het leger tot aftreden gedwongen president Hugo Chávez wordt vastgehouden op een militaire basis nabij de hoofdstad Caracas. De legerleiding heeft zijn verzoek afgewezen om in ballingschap te mogen gaan op Cuba, zo verklaarde generaal Roman Fuemayor op televisie. ,,Hij zal zich moeten verantwoorden.''

Een woordvoerder van de interimregering zei dat het parlement zal worden ontbonden en de leden van de Hoge Raad zullen worden ontslagen. Uiterlijk in december zullen nieuwe verkiezingen worden gehouden, kondigde hij aan. Ook zei hij dat de officiële naam van het land opnieuw `Republiek Venezuala' zal zijn, zonder de verwijzing daarbij naar de onafhankelijkheidsstrijder (Simon) Bolivar, waartoe Chávez drie jaar geleden bij zijn aantreden besloot.

Een groot aantal wetten die er op waren gericht de invloed van de overheid op de economie te vergroten, zijn buiten werking gesteld. De 60-jarige Carmona, die nu met steun van het leger is uitgeroepen tot de nieuwe president, is voorzitter van de grootste werkgeversorganisatie in het land.

Het verrassende aftreden van de 47-jarige Chávez volgde gisteren nadat burgermilities, loyaal aan de president, het vuur hadden geopend op een massademonstratie tegen Chávez, waarvoor een half miljoen betogers op de been waren. Zeker vijftien mensen kwamen om het leven en meer dan honderd mensen raakten gewond. Gisteren arresteerde de politie in verband met de schietpartij de minister van Binnenlandse Zaken, Ramon Rodriguez. Hij geldt als een vertrouweling van de afgezette president. Hij werd door omstanders geslagen toen hij geboeid door de politie weg weggevoerd.

Regeringsleiders van Latijns-Amerikaanse landen hebben de afzetting van Chávez inmiddels veroordeeld. De zogenoemde Groep van Rio, die bestaat uit negentien landen waaronder Venezuela, verklaarde in San José in Costa Rica de overgangsregering van Carmona niet te erkennen. De groep zei in een verklaring ,,de verstoring van de constitutionele orde in Venezuela te veroordelen''. De landen riepen op tot eerlijke democratische verkiezingen.

Cuba heeft de ingreep van het leger in Venezuela scherp veroordeeld. De Verenigde Staten zeiden dat de regering-Chávez de crisis heeft uigelokt door het bloedige optreden tegen het protest van de oppositie.