NIOD maakte fout in samenvatting

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) heeft een fout gemaakt in de samenvatting van het rapport over Srebrenica. Dat bevestigt David Barnouw van het NIOD, verantwoordelijk voor de samenvatting, vandaag in Trouw. De gewraakte passage was een van de redenen dat vier vrouwen uit Srebrenica en een tolk woensdag boos wegliepen bij de presentatie van het rapport.

De gewraakte passage luidt: ,,Het grootste deel van de vermoorde mannen bestond uit militairen van het Bosnisch Moslimleger die (...) met een deel van de mannelijke bevolking een uitbraakpoging (...) ondernamen.'' Deze voorstelling is onjuist, erkent Barnouw in Trouw. De groep vluchtenden was 10.000 tot 15.000 mannen groot, onder wie slechts 6.000 militairen die bovendien ernstig verzwakt waren en lang niet allemaal bewapend. De vrouwen van Srebrenica liepen woensdag weg omdat zij vonden dat in het rapport ten onrechte de indruk wordt gewekt dat hun mannen en zoons sneuvelden in een strijd tussen twee legers.

Barnouw kan niet verklaren hoe de fout in het rapport is gekomen. Negen mensen hebben de tekst nagelezen. Het NIOD overwoog gisteren de samenvatting, die is verspreid in het Nederlands, het Engels en het Servo-Kroatisch, te rectificeren, maar vreesde dat de correctie niet zou worden opgemerkt. Volgens Barnouw wordt nu overwogen ,,de rectificatie te combineren met een andere activiteit, die veel mediabelangstelling genereert''. De vrouwen van Srebrenica en Bosnische organisaties krijgen in elk geval een brief waarin uiteen wordt gezet wat er is misgegaan.