Militairen langer in Kabul

Nederlandse militairen zullen waarschijnlijk nog eens zes maanden deelnemen aan de internationale veiligheidsoperatie in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Het kabinet heeft hier gisteren nog geen beslissing overgenomen, maar volgens ingewijden staat de regering er positief tegenover om de Nederlandse aanwezigheid, die oorspronkelijk op 21 juli zou worden beëindigd, met een halfjaar te verlengen.

Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) zei een maand geleden al na overleg in Washington: ,,We kunnen eind juni niet onze biezen pakken en die mensen aan hun lot overlaten.'' Het aanhouden van de internationale veiligheidsmacht ISAF is van groot belang om de in juni vast te stellen Afghaanse overgangsregering in staat te stellen haar werk te doen, vooral waar het gaat om de veiligheid. Nederland is bereid hier extra financiële steun aan te geven.