Opinie

    • Youp van ’t Hek

Krijtstreepjescode

Kruidenier Stuyts van supermarktketen Konmar was corrupt. Bij hem kon je schapruimte regelen. In ruil voor miljoenen euro's kregen je gore frikadellen of smerige blikgroentes een ereplaats op ooghoogte bij Super De Boer. Mevrouw Stuyts reed op hagelslagbasis in een ordinaire BMW en het echtpaar lag op kosten van een melkpoedergigant te braden op een tropisch palmstrand. Ik ben bang dat de familie mooi woont en een hoop aanzien op de sportclub heeft. Alleen zit papa voorlopig even achter de tralies, maar dat loopt wel los. Papa regelt een Spong of Moszkowicz, deze bespeurt een paar vormfouten en uiteindelijk claimt hij nog een forse schade bij justitie. Meneer Stuyts is gewoon een zakenman. Meneer Stuyts speelt het spel zoals duizenden zakenmannen het spel spelen. Met de klant naar Ajax en daarna naar Yab Yum. Zo worden Schipholtunnels gebouwd. En niet alleen Schipholtunnels. Farmaceuten scholen dokters bij in Venetië of op Mauritius. Hetzelfde congresje had ook in Ede gekund, maar wie wil er nou naar Ede? Hoe zal Stuyts zijn geld gekregen hebben? Door de brievenbus? Werd er afgesproken op het parkeerdek van Van der Valk in Tiel? Hoe doen de Schipholtunnelonderaannemers dat? Wordt er een envelop overhandigd in een skilift in Verbiers? Gebeurt het op de Hilversumse Golfclub? Wat zijn rijke mensen toch sneu. Een besmuikte Boonstra bij een obscuur Belgisch bankfiliaaltje. Als ik door Blaricum, Vught of Wassenaar rijd en ik zie de lommerrijke oprijlanen, kan ik toch een lachje niet onderdrukken. Zakenmensen zijn op de een of andere manier een beetje zielig en ze zijn allemaal corrupt.

In 2012 is er een parlementaire enquête naar de onregelmatigheden rond de aankoop van de Joint Strike Fighter en wordt er aan een suf CDA-Kamerlid gevraagd of hij wist dat de Nederlandse legerleiding wel eens informatie achterhield? Of het bekend was dat politici in die tijd meer bezig waren met hun populariteit dan met hun werk? Mooi voorbeeld is in dit geval mevrouw Jorritsma, die afgelopen donderdagavond bij Barend en Van Dorp nippend aan een biertje verklaarde dat ze geen tijd had gehad om het NIOD-rapport te lezen. Wat deed mediageile Annie daar dan? Kakelen. Aan haar pr werken. Verkiezingstournee.

Wat Amerikaanse zakenlieden in de brievenbussen van onze legertop stoppen? Veel. Heel veel! In diezelfde enquête zal oud-minister De Grave verklaren dat hij te druk was met de affaire-Srebrenica. Hij dacht in die dagen zelfs aan aftreden. Nee, hij is niet afgetreden. Hij dacht eraan. En eraan denken was al een enorme klus in Den Haag!

Bedriegen! De basis van het zakenleven en de politiek. ,,Stem op mij'', vraagt Tineke Netelenbos, die nu al weet dat ze commissaris van de koningin in Noord-Holland wordt. Kiezersbedrog? Ja! Maar het is een oude PvdA-traditie. Zo verdween Ruud Vreeman ooit vlak na de verkiezingen naar Zaanstad en Jacques Wallage naar Groningen. Dus mij verbaast het niet. Mij verbaast niks meer.

Allemaal nette mensen. Keurig in het pak. Chique krijtstreepjespakmannen vergaderen met beschaafde krijtstreepjesmantelpakmevrouwen en de krijtstreepjesadvocaten loeren tegen een redelijk krijtstreepjestarief lekker mee. Zo komen de blikken zalm in de supermarkt, worden halve polders aan projectontwikkelaars verkwanseld, worden Betuwelijnen aangelegd en als het echt misgaat, zoals in Srebrenica, wordt er een dik rapport geschreven en wordt iedereen vrijgepleit.

Donderdag hoorde ik een Kamerlid, duidelijk een christenbroeder, jubelen dat Máxima zich binnenkort koningin mag noemen. De man kwam bijna klaar van blijdschap, zo opgelucht was hij dat het meisje niet als prinses door het leven moest. Bij ons thuis hebben we daar ook erg mee gezeten. Als ze prinses had moeten heten, dan had ik me voor het gebouw van de Tweede Kamer door mijn kop geschoten.

Willem en Máxima, koning en koningin van een ondertunneld land. Men vraagt aan Willem of hij het rapport over de zevenduizend afgevoerde moslimmannen heeft gelezen. Dat heeft hij. Hij betwijfelt of hij het allemaal moet geloven. ,,Het is maar een mening'', zegt de koning en zijn vrouw, niet prinses maar koningin Máxima, knikt instemmend.

    • Youp van ’t Hek