Kok sluit vertrek ministers niet uit

Premier Kok heeft gisteren na afloop van de ministerraad nadrukkelijk de mogelijkheid opengelaten dat ministers volgende week of na een debat in de Tweede Kamer politieke consequenties trekken uit het NIOD-rapport en zullen opstappen.

Het kabinet had gisteren een eerste overleg over het rapport over de val van Srebrenica. Minister De Grave (Defensie) had eerder laten weten zijn eigen positie te zullen betrekken bij de conclusie dat de top van de landmacht informatie heeft achtergehouden. Kok zei dat ,,De Grave niet de enige minister is die zich op basis van die bevindingen afvraagt of hij nog wel voldoende verder kan''. Op de vraag of dat voor hemzelf geldt antwoordde Kok: ,,Ja, wat dacht u.'' Hij voegde daaraan toe dat speculaties over het opstappen van bewindslieden ,,voorbarig en misplaatst'' zijn. Geen enkel kabinetslid heeft gisteren volgens Kok aangedrongen op tussentijdse conclusies. Ook minister De Grave liet na afloop weten dat hij vrijdag niet zijn portefeuille ter discussie heeft gesteld. Er is volgens hem ,,indringend over het rapport gesproken, maar er zijn geen conclusies getrokken, ook niet door mij''.

Bronnen melden dat in het kabinetsberaad ook de gevolgen van een eventuele parlementaire enquête aan de orde zijn geweest. Binnen het kabinet zou een stroming bestaan die zegt dat als besloten wordt tot een enquête er nu geen politieke consequenties getrokken hoeven te worden. Gebeurt dat wel en stappen er ministers op, dan zou een enquête overbodig zijn.

Volgens premier Kok vergadert de ministerraad vrijdag opnieuw over het rapport, aan de hand van een kabinetsnotitie voor de Tweede Kamer. Hij hield zich op de vlakte over de sfeer tijdens de ministerraad. ,,Voor de beraadslagingen in de ministerraad komen, is het het beste om het voorlopig bij een zwijgen te laten.''

Minister Pronk (Ontwikkelingssamenwerking) heeft volgens Kok gisteren ,,zijn verontschuldigingen'' aangeboden voor zijn voortijdige uitlating dat de politiek inzake Srebrenica heeft gefaald. De Vakbond voor Defensiepersoneel vindt dat De Grave moet aftreden.