Koffieketen Starbucks naar A'dam

De Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft besloten zijn regionale hoofdkantoor en koffiebranderij te verplaatsen van Londen naar Amsterdam. Volgend jaar of in 2004 zal de luxueuze keten ook zijn eerste vestigingen in Nederland openen.

Dit heeft de president van Starbucks Europa, Mark McKeon, gisteren bevestigd. In juni nemen de eerste medewerkers hun intrek in het hoofdkantoor, in het havengebied Westpoint. Eind dit jaar werken er 40 à 50 mensen. Gezien de snelle groei van de keten zal het aantal medewerkers naar McKeons verwachting snel toenemen. Het bedrijf opent wereldwijd 25 vestigingen per week. De fabriek in Amsterdam zal vanaf deze zomer voor alle vestigingen in Europa, Midden-Oosten en Afrika de koffiebonen branden. Vanuit het hoofdkwartier zullen de uitbreidingsplannen voor de drie regio's worden gecoördineerd.

Volgens McKeon verhuist Starbucks naar Amsterdam omdat de stad centraler ligt in Europa en de mentaliteit van Nederlanders beter past bij de bedrijfsfilosofie. Starbucks besteedt veel aandacht aan het milieu en betaalt boeren in de Derde Wereld hogere koffieprijzen.

Starbucks opent in hoog tempo koffieshops waar tientallen soorten koffie – in het hogere prijssegment – te krijgen zijn. De meeste vestigingen (4.250) bevinden zich in de Verenigde Staten. In Europa heeft het concern tot nu toe een beperkt aantal filialen in Groot-Brittannië, Oostenrijk en Zwitserland. Gisteren opende het haar eerste vestiging in Spanje en eind volgende maand is Duitsland aan de beurt. Binnen drie jaar is het concern in alle Westeuropese landen present, verwacht McKeon. Nu telt Starbucks, in 1971 opgericht in de Amerikaanse stad Seattle, wereldwijd 5.400 vestigingen. Het bedrijf heeft een jaaromzet van 2,17 miljard dollar (2,44 miljard euro) en behaalde vorig jaar een winst voor goodwill van 212 miljoen dollar. Starbucks is genoteerd aan de beurs Nasdaq.