Kabinet eens over voorstel andere WAO

Het kabinet heeft de hoofdlijnen van het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) voor een nieuw WAO-stelsel overgenomen.

Op belangrijke details wijkt het kabinetsplan hier echter van af.

Vakbeweging en werkgevers hebben daarom teleurgesteld gereageerd. FNV-voorzitter De Waal betittelt het standpunt dat het kabinet gisteren definitief vaststelde als ,,een brevet van sociaal onvermogen''. ,,Op het punt van de sociale zekerheid zijn we klaar met dit kabinet. Ze zijn geen serieuze gesprekspartner meer'', aldus De Waal.

Het kabinet volgt wel systematiek die de SER heeft voorgesteld. De ziektewet wordt verlengd tot twee jaar, wat betekent dat werkgevers en werknemers langer aan elkaar verbonden blijven. In het tweede ziektejaar krijgen werknemers nog maar zeventig procent van het loon. Alleen volledig en langdurig arbeidsongeschikten krijgen nog een WAO-uitkering, gedeeltelijk arbeidsongeschikten krijgen alleen een loonaanvulling als ze blijven werken.

Twee belangrijke onderdelen van het SER-advies schuift dit kabinet door naar de formatie; de verhoging van de uitkeringen van circa 70 naar 75 procent van het laatst verdiende loon en het afschaffen van de zogeheten Pemba-boete voor werkgevers. ,,Bij de formatie moet er ook nog wat te kiezen zijn'', zei premier Kok gisteren.

Staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken, VVD) gaf toe dat het kabinet er op deze punten niet is uitgekomen. De werkgeversboetes worden wel iets verlicht als compensatie voor het extra jaar aan loondoorbetaling. Conservatieve berekeningen tonen volgens Hoogervorst aan dat het kabinetsplan op termijn van tien jaar 130.000 minder WAO'ers gaat opleveren en een miljard euro per jaar aan besparingen. Effecten van strengere keuringen zijn hierbij niet meegerekend.