Kaarten locaties G8-top op Canadese site

Gedetailleerde kaarten van de locaties waar de leiders van de G8 deze zomer zullen samenkomen in Canada, hebben ruim zeven weken op internet gestaan. Dat ontdekte de Canadese krant The Globe and Mail.

De 32 kaarten, met een nauwkeurige beschrijving van onder meer beveiligingscamera's, vergaderruimten en slaapplaatsen voor politieagenten, werden in februari door een federale instantie online gezet. Via de website konden verhuurders van video- en audioapparatuur meedingen naar een contract bij het bureau voor Federal Works and Government Services, dat in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Handel werkte.

Een deel van de informatie, zoals de ligging van hotels in Kananaskis in de Canadese Rocky Mountains waar de G8-top op 26 en 27 juni wordt gehouden, is publiekelijk toegankelijk.

Onder de kaarten bevond zich echter ook een kaart van de balzaal waar de Amerikaanse president George Bush, de Britse premier Tony Blair en de andere G8-leiders zullen dineren. De mannen zitten op 81 centimeter van het dichtsbijzijnde raam, zo toont de kaart aan.

De belangrijkste vergaderruimte, met een tafel van 4,3 meter breed, wordt zo nauwkeurig beschreven, dat veiligheidsexperts zeggen dat terroristen op eenvoudige wijze de ruimte kunnen nabouwen om een aanslag te oefenen. In de Globe and Mail noemen ze de publicatie van de kaarten ,,een grote, grote fout'' en ,,onprofessioneel en pijnlijk''.

Veiligheidsexperts zijn vooral verbijsterd dat het de krant slechts vijf minuten en het intypen van een creditcardnummer kostte om de kaarten voor 37 Canadese dollar (26 euro) te downloaden. De website wordt maandelijks door 160.000 mensen bezocht.

In het vragenuurtje in het parlement vroegen oppositieleiders gisteren of de regering de veiligheid van buitenlandse staatshoofden nog kon garanderen. ,,Denkt de regering dat terroristen en anderen die deze top willen verstoren niet op internet kunnen zoeken?'', vroeg John Reynolds van de Alliantie.

De publicatie van de kaarten is vooral opmerkelijk omdat de Canadese regering juist voor het moeilijk bereikbare Kananaskis heeft gekozen om demonstranten weg te houden. Een bijeenkomst van Amerikaanse landen in het Canadese Quebéc liep in april vorig jaar uit op rellen tussen activisten en de politie. Daarbij werden 400 demonstranten gearresteerd. Bij een bijeenkomst van de G8 in Genua, Italië, viel in juli vorig jaar één dode en 500 gewonden na rellen.

De activisten hebben aangekondigd ook dit jaar de top te willen verstoren. Ze vinden dat de acht landen te veel macht hebben. Via nieuwsgroepen maken ze zich inmiddels vrolijk over de gepubliceerde kaarten. De Canadese politie is al enkele maanden bezig met demonstranten te overtuigen niet naar Kananaskis te komen, en heeft naar schatting 100 miljoen Canadese dollar besteed aan veiligheidsmaatregelen. De activisten zijn van plan komende week zich in de Rocky Mountains voor te bereiden op acties.

Een woordvoerder van de `Mounties', de Canadese federale politie, noemde de kaarten ,,irrelevant''. ,,Het hele gebied zal worden afgesloten'', aldus Patrick Webb. Hij zei dat de locties bovendien nog kunnen veranderen.

De kaarten zijn inmiddels van de website gehaald.