Het is duur en het beweegt niet

Als het maar beweegt, is het devies van ondernemingen die actief zijn op de financiële markten. Omzet in aandelen, valuta, obligaties en andere waarden wordt gegenereerd door koersbewegingen – en andersom. Als de markt maar golft, dan stromen de provisies binnen en iedereen heeft een goede boterham. Handel voor eigen rekening en risico, in de dealingrooms van banken, geeft daarbovenop kans op extra inkomen, die groter is naarmate de fluctuaties heviger zijn. Optiepremies zijn vetter als het onderliggende goed beweeglijker was.

De banken en effectenmakelaars kampen op dit moment met een probleem: een oorverdovende stilte. Op de valutamarkt is er even wat leven geweest in dollar-yen dit jaar, maar de dollar-eurokoers is dezer dagen zo dood als een pier. Twee jaar geleden fluctueerde yen-dollar gemiddeld nog 0,54 procent per dag, dat is nu 0,48 procent. Euro-dollar bewoog destijds 0,48 procent gemiddeld per dag, dat is nu nog maar 0,32 procent. Op de obligatiemarkten zijn de grootste schokken, van de plotseling afnemende economische groei en kredietkwaliteit tot het onverwacht snelle licht aan het eind van de tunnel, weer achter de rug. De koers van de Nederlandse tienjaars-obligatie veranderde twee jaar geleden 0,7 procent per dag, nu nog maar 0,56 procent. En op de aandelenmarkten is het al helemaal rustig. Twee jaar geleden fluctueerde de brede Amerikaanse beursindex 1,09 procent per dag, tegenwoordig nog maar 0,8 procent. De Nederlandse beursindex ging destijds gemiddeld 1,03 procent omhoog of omlaag, nu nog maar 0,75 procent.

Dat blijft niet zonder gevolgen voor de sector. Handelshuis Van der Moolen, een van de meest vooraanstaande internationale aandelenmakelaars – met bijvoorbeeld een marktaandeel van 10 procent op de New York Stock Exchange – maakte woensdag gewag van een eerstekwartaalwinst die bijna is gehalveerd. Oorzaak: de daling van de omzetten op de effectenbeurzen (soms met een kwart) en een daling van de beweeglijkheid, de `volatiliteit' van de koersen.

Van der Moolens tijding mag worden gezien als een voorbode van wat de grote banken, zoals ABN Amro en ING, zullen rapporteren. Hoewel veel banken als deze druk doende zijn geweest om hun activiteiten op de financiële markten terug te brengen, zijn die activiteiten nog steeds groot genoeg om op het resultaat te drukken. Al was het maar omdat de betrokken werknemers en infrastructuur niet de goodkoopste zijn. Zo lang de winter op de financiële markten blijft duren, blijven ook hun handelsresultaten in de diepvries.

    • Maarten Schinkel