Het beste voor je moeder

Mijn moeder is aan het scheiden van haar tweede man. Ze had een aardig eigen huis dat ze een aantal jaar geleden heeft verkocht, om met hem samen te gaan wonen. Met de opbrengst daarvan wil ze nu weer een huis kopen. Ze ontvangt net te weinig inkomen voor de hypotheek voor het huis dat ze graag wil.

Ik ondersteun haar bij het kopen van een huis in die prijsklasse. Het steekt toch al een beetje armoedig af bij wat ze gewend was. Ze komt waarschijnlijk zo'n 20.000 euro tekort voor de aankoop. Ik vraag me af hoe ik haar kan helpen om dat gat te dichten.

Is het handig om bij te tekenen voor de hypotheek, zoals de bank luchtig roept? Of kan ik beter een persoonlijke lening afsluiten en haar het geld geven?

Zo ja, kan ik daar nog iets van aftrekken bij de belasting, of benadeel ik haar daar mee? Zelf verdien ik 50.000 euro per jaar, net als mijn partner. Ik ben 31 jaar en heb goede carrièrevooruitzichten.

Aan de andere kant komen er over drie tot vijf jaar hopelijk een of meer baby's, met alle bijkomende lasten. Is er een manier om haar te ondersteunen, zonder dat ik tot in lengte van jaren aan een maandelijks bedrag van 200 tot 300 euro vastzit?

(V.H.)

Fiscaal gezien is uw moeder het best af met een hogere hypotheek, omdat de rente dan volledig aftrekbaar is. De rente over bedragen die u zelf (voor haar) leent, is niet aftrekbaar.

Het kan wel anders: u kunt haar geld lenen, tegen bijvoorbeeld 4,5 procent. Met uw beider inkomen moet 20.000 euro geen probleem zijn. De rente daarover (circa 900 euro per jaar) is dan bij haar aftrekbaar. U kunt haar de rente schenken, want die valt net binnen de vrijstelling van 2.399 euro per twee jaar. Voor u zit er geen fiscaal voordeel in, maar dat was niet uw bedoeling. Toch? Omdat uw moeder niet zoveel verdient, is het voordeel van de renteaftrek beperkt.

Waarom huurt uw moeder geen huis?

Adriaan Hiele (hiele@nrc.nl) beantwoordt ook vragen van lezers op www.nrc.nl/geld