Gevecht tegen de junk

Viktor Frölke woont en werkt als correspondent in New York. Hij bericht tweewekelijks over zijn leven.

,,Hi, met Eric Williams van ITN. Ik heb goed nieuws. U bent goedgekeurd om deel te nemen aan een uniek programma dat de rente van uw creditcards drastisch verlaagt en waardoor u duizenden dollars bespaart. Ik moet nog wel even weten wat u op uw rekening heeft staan, dus houd uw bankafschrift klaar als u terugbelt.''

Met dit bericht op mijn antwoordapparaat werd ik vanochtend wakker. Wat je noemt een wake up call. Toen ik met scheerschuim aan mijn neus onder de douche uitkwam, besloot ik terug te bellen.

,,Hi, mag ik Eric Williams spreken?

,,Die is er niet. Waar kan ik u mee van dienst zijn?

,,Hoezo, die is er niet? Hij heeft me net gebeld. Hij vroeg of ik hem terug wou bellen.''

,,Eric Williams werkt hier niet meer. Ik bedoel, die werkt op de afdeling uitgaande gesprekken. Dit is de afdeling inkomende gesprekken.

,,Kunt u me doorverbinden met uitgaande gesprekken?

,,Sir, dat kan niet. Laat mij u helpen. U belt voor het renteverlagend programma?''

,,Nee, ik bel voor Williams. Hebt u misschien zijn nummer thuis?''

,,Sir, dat kunnen we niet doen. Dat begrijpt u ook wel.''

,,Hij had mijn privénummer, dus ik heb recht op het zijne.''

,,Wat wilt u met zijn privénummer?''

,,Ik wil hem morgenochtend uit zijn bed bellen met een uniek creditcard aanbod.''

De hoeveelheid aan mij gerichte junk heeft zijn maximum bereikt. Het is niet leuk meer. Niet alleen puilt de brievenbus uit van de ouderwetse junkmail, en de inbox van de nieuwerwetse junk emails – de fax heb ik de deur uitgedaan toen ook daar alleen nog maar junkfaxen op binnenkwamen – maar ik word wel erg vaak rond etenstijd gebeld door lieden die me iets proberen aan te smeren. Nou ja, lieden, meestal zijn het computers. En nog vaker zijn het computers die meteen weer opleggen, omdat ze twintig nummers tegelijk draaien en er al iemand heeft opgenomen.

Om verstoken te blijven van telemarketingtelefoontjes en junkmail ben ik lid geworden van Junk Busters, voor twintig dollar per jaar. Junk Busters gaat aan alle bekende telemarketeers en adreslijstenhandelaars in Amerika de nadrukkelijke opdracht geven om mijn naam, adres en telefoonnummer uit hun bestanden te verwijderen. Als ze me dan toch nog een keer bellen, of vette, schreeuwerige enveloppen sturen, mag ik ze sueën voor vijfhonderd dollar. Staat in de wet.

Ik hoop dat die Williams nog eens belt.