Fokke en Sukke gaan naar Amerika

Fokke en Sukke gaan naar New York voor een expositie, vertelt tekenaar Jean-Marc van Tol aan Paul Steenhuis.

Fokke en Sukke krijgen voor het eerst een expositie in New York. In Manhattan, wel te verstaan, in de tentoonstellingsruimte van The Art Directors Club. Er komen 45 cartoons te hangen van de cartoonkanarie en -eend, die dagelijks in NRC Handelsblad staan.

De getoonde cartoons zijn uitgezocht door de vertalers van de grappen, Alex en Jacqueline Burroughs (Words@Work). ,,Zij weten beter welke grappen in Amerika begrepen worden dan wij. We hebben zelf wel eens vertaald, maar dat werkte niet'', vertelt Fokke & Sukke-tekenaar Jean-Marc van Tol.

Hij is er wel trots op dat zijn geesteskinderen nu ook in het buitenland worden getoond. ,,We hebben wel eens eerder geprobeerd Fokke & Sukke in het buitenland aan de man te brengen, op de Frankfurter Buchmesse bijvoorbeeld, maar dat zijn allemaal keurige uitgevers, die niet een keer konden glimlachen om de Fokke & Sukke-grappen.''

Fokke & Sukke zijn uitgenodigd aan de expositie mee te doen door de jonge Nederlandse industrieel ontwerper Henk Stallinga. Want de expositie, met de titel NIEUW: New Dutch Design is een groepsexpositie, waar onder meer werk van jonge Nederlandse reclamemakers, kunstenaars en grafisch ontwerpers te zien zal zijn, van 16 mei t/m 31 mei. Zo zal ook werk worden getoond van onder anderen de reclamemakers Van Walbeek Etcetera (die onder andere de garnalenpelsters-tv-spot voor de Gouden Gids maakten), en van kunstenaars als Erik Zwakman.

,,We gaan zelf ook naar New York'', zegt Van Tol, ,,Maar niet zoals Herman Brood of Anouk hoor, zo van: we gaan de VS veroveren. Die kwamen allemaal gedesillusioneerd terug. Wij zien het meer als een geintje, als een buitenkansje. We willen wel contact zoeken met een paar universiteitsbladen, wie weet dat ze daar de humor van Fokke & Sukke begrijpen.'' Van Tol gaat met een van de twee Fokke & Sukke-bedenkers, Geleijnse – Reid blijft thuis – en met de twee vertalers.

Speciaal voor de expositie en de bijbehorende catalogus heeft Van Tol een paar bestaande Fokke & Sukke's ingekleurd, zoals de Paas-cartoon die hierbij afgedrukt staat. ,,Die hebben we zwart-wit gemaakt voor het studentenblad Propria Cures. Hij heeft geloof ik nooit in NRC Handelsblad gestaan.''

Webadres The Art Directors Club: www.adcny.org

    • Paul Steenhuis