Filmfestival Utrecht beperkt aantal Kalveren

De competitie van het 22ste Nederlands Film Festival (25 september tot 4 oktober in Utrecht) gaat uit veel minder films bestaan. De nieuwe directeur Doreen Boonekamp maakte gisteren bekend dat een speciale commissie prejurering gaat toepassen op de speelfilms, documentaires, korte films en televisiedrama's die in aanmerking komen voor de Gouden Kalveren.

Op die manier kan weer volstaan worden met een enkele jury van zeven personen voor alle categorieën. Vorig jaar waren er door de omvang van het programma drie jury's nodig. Boonekamp: ,,Als we zo zouden doorgaan, is er binnen een paar jaar geen enkel jurylid meer te vinden.'

Daarentegen wordt het jaaroverzicht van alle gereedgekomen films completer. De competitie wordt daar een klein onderdeel van.

Ook maakte het festival bekend dat er twee Gouden Kalveren minder zullen zijn. Er valt geen prijs meer te winnen voor de beste acteur en actrice in een televisiedrama. De prijs voor het beste televisiedrama zal nog slechts worden toegekend aan de regisseur van een productie van korter dan 60 minuten. Daartoe behoren ook tv-series, waarvan elke aflevering korter duurt dan een uur. Langere televisiedrama's komen wel, net als speelfilms, in aanmerking voor de Gouden Kalveren voor beste regie en beste scenario. Volgens Boonekamp heeft de televisie het aanbod van lang televisiedrama zelf beperkt tot de zogeheten Telefilms. Buiten die producties (dit jaar zes), worden er geen lange `single plays' meer gemaakt.

Over de samenstelling van de selectiecommissie die de prejurering verricht wil het festival nog slechts kwijt dat die uit zes personen zal bestaan: drie stafleden van het festival, onder wie de directeur en programmeur Herman de Wit, aangevuld met drie externe leden. Minimaal een van de leden zou een voormalig jurylid moeten zijn. De juryleden van het onderhavige jaar maken geen deel uit van de commissie die de shortlist samenstelt.

Gestreefd wordt naar een shortlist die de jury in staat stelt in twee weken alles te bekijken. In de praktijk betekent dat een totale speelduur van 55 tot 60 uur. Als er in een jaar relatief weinig lange speelfilms gereed zijn – zoals verwacht wordt voor de competitie in september 2002 – en er daar dus ook weinig weg valt te strepen, dan kunnen er meer documentaires en korte films geselecteerd worden.

Bij de voorbereidingen van deze reglementswijzigingen heeft Boonekamp veel producenten en regisseurs geraadpleegd, onder wie de oprichter van het festival, Jos Stelling. Ze stelt dat ook de gesprekspartners unaniem tot de conclusie kwamen dat een beperking van de competitie als deelverzameling van een compleet jaaroverzicht de enige oplossing biedt, wanneer de productie in alle categorieën omvangrijk is.

Ook vond Boonekamp geen weerstand tegen het voorstel dat regisseurs en scenaristen van Telefilms op gelijke voet concurreren met hun collega's bij de bioscoopfilm.