FC Limburg?

De voetbalclubs Roda JC, Fortuna Sittard en MVV zijn in gesprek over een fusie. Moet er een FC Limburg komen?

Willy Dullens, technisch adviseur van Fortuna Sittard en oud-international: ,,Het nieuws kwam totaal onverwacht. De diverse bestuurders hadden de besprekingen professioneler moeten aankondigen. Het is duidelijk dat er wat moet gebeuren bij Fortuna Sittard. Ooit zal er een FC Limburg komen. Drie verenigingen in een klein gebied met slechts 750.000 inwoners werkt gewoon niet. Helaas is er een ongelukkig tijdstip gekozen voor de fusiebesprekingen. De competitie is nog in volle gang, het was beter geweest de gesprekken in de zomer te voeren. Ik kan me niet voorstellen dat een fusie binnen een paar maanden is beklonken, daar gaat wel een of twee jaar overheen. Als sponsors er in geloven, kan FC Limburg een subtopper worden.''

Martin Eurlings, Limburgse gedeputeerde van het CDA: ,,De Limburgse clubs hebben geen keuze: er zal een FC Limburg komen. Die club had een paar jaar geleden al opgericht kunnen worden, maar toen besloten Roda JC en Fortuna Sittard tot de bouw van een nieuw stadion. Ook MVV zag destijds af van FC Limburg. Achteraf kun je stellen dat er gemeenschapsgeld over de balk is gegooid, investeringen zijn mislukt. De regio Zuid-Limburg is te klein voor drie clubs. Het is logisch dat supporters moeite hebben met de fusiebesprekingen, want er gaan clubs verdwijnen. Maar laat het Belgische RC Genk een voorbeeld zijn.''

Jan Vandermeulen, oud-voorzitter van het Belgische Winterslag: ,,Racing Genk bestaat nu dertien jaar en kwam voort uit een fusie tussen Thor Waterschei en Winterslag. Beide clubs zaten achter dezelfde sponsors aan en visten in dezelfde vijver. Een fusie lag voor de hand, uiteindelijk kwam het daar ook van. De eerste jaren verliepen moeizaam: bestuurders werden bedreigd, het publiek was afwachtend, resultaten bleven uit. Uiteindelijk werd het één club met één belang: het belang van RC Genk. De resultaten verbeterden, niet zelden zat het stadion bomvol met 20.000 toeschouwers. Nu is de regio trots op RC Genk.''

Hans Jessen, seizoenkaarthouder MVV: ,,MVV is door mismanagement in de problemen gekomen. Al die voorzitters, al die trainers, al die mislukte spelers: het beleid van de afgelopen jaren was niet best. Stiekem hopen we met zijn allen dat MVV op eigen voet verder kan. Maastricht is de mooiste stad van Nederland en verdient toch zeker een voetbalclub. Aan de andere kant is MVV op sterven na dood. Maar de Maastrichtenaar is erg chauvinistisch. Er zijn supporters die liever MVV failliet zien gaan dan dat ze een wedstrijd van FC Limburg in Kerkrade bezoeken.''

Henk Bakker, voorzitter supportersvereniging Roda JC: ,,Een mogelijke fusie werd zes jaar lang niet besproken, en nu moest ik uit de krant vernemen dat de bestuurders van de drie Zuid-Limburgse clubs aan de onderhandelingstafel zitten. Wat ons het meeste frustreert aan de fusie? Dat de naam Roda JC en de clubkleuren verdwijnen. De Zuid-Limburgse verenigingen hebben financiële problemen, een fusie ligt voor de hand. Maar daar moet tijd over heen gaan, zoiets regel je niet in twee maanden. De licentie van Fortuna Sittard en MVV dreigt te worden ingetrokken? Dan moet de KNVB ook alle eerstedivisieclubs geen licentie meer geven.''

Jan Hagen, adviseur jeugd, sport en onderwijs bij Cap Gemini/Ernst&Young: ,,Limburg bestaat uit verschillende regio's met een eigen mentaliteit. Dat zie je nu terug in de boze reacties van de diverse supportersgroepen. Een fusie is een proces: op een gegeven moment moet er een bepaalde synergie tussen de clubs zijn. Onderling respect is erg belangrijk. In een eventuele fusieclub moeten de supporters hun eigen vereniging kunnen terugzien. Zo zou het eerste elftal in het stadion van Roda JC kunnen spelen, het tweede bij Fortuna Sittard en de jeugd bij MVV. Het is onacceptabel dat verschillende bestuurders nu bedreigd worden door hun eigen aanhang. Een verandering roept altijd weerstand op, maar het gedrag van sommige supporters is ontoelaatbaar. Daar moet tegenop getreden worden.''

    • Marcel Abrahams