Endemol schrapt eenderde van banen

Endemol schrapt in Nederland 270 banen, eenderde van het totale personeelsbestand. De ontwikkelaar van televisieprogramma's zegt daartoe gedwongen te zijn door `drastisch' verslechterde marktomstandigheden. Dit is een gevolg van terugvallende advertentie-inkomsten bij de omroepen, sterkere concurrentie en het beleid van omroepen om meer programma's in eigen huis te ontwikkelen. De sanering bij de dochter van het Spaanse telecombedrijf Telefónica moet begin volgend jaar zijn afgerond.

Van de 270 banen die moeten verdwijnen komen er volgens Endemol 90 in aanmerking om onder te brengen bij andere bedrijven (uitbesteden). Verder zullen arbeidscontracten niet worden verlengd en verdwijnen medewerkers via natuurlijk verloop. Met 70 medewerkers wil Endemol een financiële regeling treffen voor vrijwillig vertrek.

Vorig jaar zomer zijn de twee werkmaatschappijen van Endemol Nederland, John de Mol Produkties en Joop van den Ende Producties, samengevoegd. Maar op dit moment wordt er nog steeds vanuit twee locaties gewerkt. Endemol heeft nu bepaald dat het kantoor in Hilversum de deuren sluit. Dit moet de efficiency van het bedrijf vergroten.

Verder wil Endemol een `projectorganisatie' neerzetten zodat een flexibelere structuur ontstaat. Volgens het amusementsbedrijf zijn klanten daarmee beter en sneller te bedienen.

Endemol vraagt medewerkers een salarisoffer te brengen. De beloofde inflatiecorrectie over het salaris wil het management intrekken. Personeel bepaalt voor Endemol de helft van de totale kosten.

Het amusmentsbedrijf is in overleg gegaan met de vakbonden voor de ontwikkeling van een sociaal plan. Endemol wil de nieuwe organisatiestructuur op 1 augustus hebben ingevoerd.

Telefónica heeft Endemol in maart 2000 voor 5,5 miljard euro overgenomen. Ook KPN was destijds in de markt om de tv-producent over te nemen.