Dede en de vier dooie dienders

Als een modieuze muzikale trend eenmaal de jazzscene heeft bereikt, heeft hij zijn langste tijd gehad, aldus de `ijzeren wet van professor Gulpjens'. Toegepast op wat er gisteravond in het BIMhuis plaats vond, betekent dat dat de lucratieve dj-rage binnenkort op zijn eind loopt.

De in Montreal woonachtige Mercan Dede alias d.j. Arkin Allen draaide in het Amsterdamse jazzhonk zijn recente cd Seyahatname, streek eens over zijn oranje haar, mompelde soms iets in een microfoon maar vermeed hardnekkig te verifiëren of de sound uit zijn machinerie, zedig verstopt achter een lichtblauw laken, bij het publiek ook maar iets teweeg bracht.

Dat hij vier mannen op het podium had gestald, vond hij waarschijnlijk al genoeg concessie aan de ouderwetse praktijk waarbij levende musici ter plekke hun best doen om hun publiek te amuseren. Dat twee van de mannen overbodig waren wat moet een lullig trommeltje naast een machtige beat-box? wist hij ook wel, dus verdiende hij eigenlijk lof voor zijn werkgelegenheidsbeleid.

Van de twee andere musici vertegenwoordigde kanunspeler Göksel Baktagir met veel arabesken het verleden, en Hugh Marsh het synthetische heden. Wie een viool wil horen klinken als een strijkorkest in een parkeergarage, is bij die laatste aan het juist adres.

Marsh staat ook prominent op Seyahatname, verschenen op het Turkse label Doublemoon. Andere musici op deze cd, drie zangers plus mensen op contrabas, klarinet en didgeredoo, kreeg het BIMhuis uitsluitend te horen via Mercan Dede's wonderdoos.

Dat Dede in Istanboel geboren is en iets heeft met het soefisme, bleek toen de lijkbleke Mira Burke zich opstelde voor de vier dooie dienders. Haar dans voor de lente begon met pseudo-Indiaas wringen met de handen, maar mondde uit in vertrouwde derwisj-trance-dance, bestaande uit eindeloos draaien rond de eigen as. Haar welgeteld 510 omwentelingen bleven ver achter bij het derwisj-record op een Nederlands podium, waarbij echter moet worden aangetekend dat ze er zonder uit de bocht te vliegen ook nog in slaagde haar losgeraakte tulband weer op te steken. Met nog meer van zulke incidenten kan een optreden van Dede's Secret Tribe misschien toch nog concurreren met het draaien zijn techno-world cd.

Concert: Mercan Dede's Secret Tribe. Gehoord: 11/4 BIMhuis, Amsterdam. Verder: 12/4 RASA, Utrecht.