DE WEEK

Een miljard euro

heeft het tweede `paarse' kabinet aan informatica op scholen uitgegeven. En net als met die vele andere miljarden die het uitgaf is het slecht afgelopen. Het rendement is `onvoldoende' waar het gaat om het bijbrengen van digitale vaardigheden, constateert het Sociaal Cultureel Planbureau. En daar ging het om. Dat computers op scholen daartoe niet deugen, kon een kind voorspellen. Kinderen leren het spelenderwijs thuis. Je moet wel een volwassene zijn om dat niet te begrijpen. Of hardleers.

IBM heeft

er niet van geprofiteerd. Voor het eerst in tien jaar sloeg het Amerikaanse computerconcern winstalarm. Als toeleverancier van de telecomsector, die haar investeringen drastisch heeft teruggeschroefd, is IBM over de hele linie bezeerd geraakt. Ook de telecomsector zelf kreeg nieuwe klappen. Het Britse Vodafone, het grootste mobiele-telecombedrijf ter wereld, zal naar verwachting 25 miljard pond moeten afschrijven op Mannesmann, het overgenomen Duitse concern, de grootste overname die een bedrijf ooit heeft gedaan. De koers van Vodafone is sindsdien zo'n driekwart in waarde geslonken. Beleggers vragen zich af of Vodafone nog wel een strategie heeft. Een overlevingsstrategie misschien?

KirchMedia heeft

surseance van betaling aangevraagd. Daarmee is het imperium dat Leo Kirch (75) in het naoorlogse Duitsland vanuit het niets opbouwde te gronde. En heeft ook het economisch activisme van de zo succesvolle staat Beieren een gevoelige nederlaag geleden. Banken, Beierse banken voorop, proberen te redden wat er van de Kirch Gruppe nog te redden valt. Waarbij twee aasgieren hoog boven de overblijfselen rondjes draaien: Rupert Murdoch en Silvio Berlusconi.

Weer is de

accountantswereld in opspraak geraakt. Na Xerox, dat deze week door de Amerikaanse beurstoezichthouder voor het record van 10 miljoen dollar werd beboet wegens geknoei met de boekhouding, ligt nu ook zijn accountant onder vuur. De toezichthouder heeft het onderzoek uitgebreid naar KPMG, dat de boeken van de fabrikant van kopieerapparaten controleerde.

En weer is een zakenbank in opspraak geraakt. De New-Yorkse justitie beschuldigt Merrill Lynch van misleiding. Analisten van de bank zouden fraaie koopadviezen hebben gegeven om emissies van aandelen te laten welslagen, hoewel zij wisten dat die aandelen waardeloos waren. Ook andere zakenbanken in New York als Goldman Sachs, Credit Suisse First Boston en Salomon Smith Barney zouden zich aan zulke praktijken hebben schuldig gemaakt.

In Nederland is

de beurstoezichthouder een onderzoek begonnen naar de beleggingspraktijken van Legio lease, een dochter van Bank Labouchere. Beleggers hebben zich diep in de schulden gestoken, zonder dat ze over de risico's van beleggen op krediet waren voorgelicht. Risico's die ze nu pijnlijk voelen. Misleiding of onnozelheid? Of beide?

PGGM, dat op

zijn beleggingen een gevoelig verlies leed, doet het anders. Het op een na grootste pensioenfonds van Nederland, dat de pensioenen van bijna een miljoen Nederlanders voor zijn rekening neemt, verhoogt de pensioenpremie met 20 procent. Beleggen moeilijk? Al is het ook om de hoger dan verwachte loonstijging, die `doorwerkt' in de pensioenuitkering, op te vangen.

De NS wil

ingrijpend reorganiseren. Het treinpersoneel moet, in ruil voor een werkgarantie tot 2010, bereid zijn een andere functie accepteren. Wegens toenemende concurrentie. `Ook als er geen werk voor hen is.' De meeste conducteurs op de trein zullen verdwijnen. Met toegangspoortjes op de perrons wordt straks uw kaartje gecontroleerd. Het zal dus druk worden in de eerste klas. Kunnen straks die werkeloze conducteurs die tot 2010 op de loonlijst blijven staan misschien toch niet controleren? Of rijden degenen bij de NS die zulke plannen verzinnen zelf nooit met de trein?

Het vuurwerkbedrijf

Allround Special Effects uit Enschede had voor een vuurwerkshow een deskundige ingeschakeld: de directeur van S.E. Fireworks, vier dagen nadat die door de Almelose rechtbank was veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk. Maar na aftrek van voorarrest inzetbaar voor deskundig advies. `Doet-ie hiermee iemand pijn mee dan?', zei het vuurwerkbedrijf. Allround special effects. Of gewoon hardleers?