De oudste bezorgster van NRC Handelsblad

Neeltje van Blijderveen (89) bezorgt al meer dan veertig jaar elke dag de krant, vertelt ze Jeanet Zandbergen.

Deze maand wordt ze 89. Ze woont zelfstandig, koken, schoonmaken, de was, ze doet het allemaal nog zelf. En elke dag bezorgt Neeltje van Blijderveen van Schaik NRC Handelsblad. ,,Met plezier'', lacht ze. Ik ben er helemaal op ingesteld. Vroeg eten, de kranten in de tas doen, kijken wat het weer doet. Als het koud is de warme jas pakken en alvast de hoofddoek klaarleggen.''

Rond half zes stapt ze op de fiets. Neeltje woont in een tamelijk uitgestrekt dorp in de Betuwe. En dat betekent dat ze, om haar twintig kranten te bezorgen, elke dag een flinke fietstocht maakt. Zowel door een woonwijk als door een gedeelte waar hier en daar een huis staat. ,,Maar dat is juist prettig. Ik ken al die huizen van vroeger. Weet precies wie waar woonde. Veel van die huizen zijn nu aan mensen uit het westen verkocht. Maar hier en daar heb ik nog wel een oude kennis zitten. Daar maak ik dan een praatje mee. Op die manier hoor je nog eens wat.''

,,Hoe lang ik al een krantenwijk heb?'' Ze denkt diep na. ,,Dat zou ik nou eigenlijk wel eens willen weten. Eerst deed Jantje het. Die was toen zo'n jochie van een jaar of veertien. Ik herinner me dat ik tegen 'm zei: `begin er nou niet aan, want je doet het een maand en dan heb je er genoeg van. En dan weet ik wel, hoe het afloopt. Dan kan ik het doen.' Ik ben nou eenmaal geen mens, die iets gauw opgeeft.''

Zoals Neeltje al dacht, ging het ook. Na verloop van tijd ging zíj met de krant - een middagblad uit Utrecht - te veld. En omdat ze er nou eenmaal toch aan begonnen was, vervolgens met ,,een soort handelsblad''.

Na de fusie tussen de Nieuwe Rotterdamse Courant en het Algemeen Handelsblad werd ze bezorgster van deze krant. ,,Alles bij elkaar kan ik de wijk wel veertig jaar hebben. Of vijfenveertig.''

,,Ach, het is ook niet zo belangrijk. Ik vind kranten bezorgen leuk werk. Of ik er binnenkort mee ophoud? Waarom? Dan wordt het wel erg saai. Ik hoop het noch een poosje vol te houden. Als je thuis blijft zitten, zie je ook geen mens.''