De enclave Srebrenica

De veilige moslimenclave Srebrenica had een oppervlakte van ongeveer 50 vierkante kilometer en werd bewaakt door Nederlandse militairen (Dutchbat). Zij hadden zeventien observatieposten ingericht op strategische plaatsen aan de grens van het gebied. Het hoofdkwartier van Dutchbat bevond zich in Potocari; in het stadje Srebrenica was de Bravocompagnie gelegerd.

Op 6 juli 1995 werd de enclave vanuit het zuiden aangevallen door Servische militairen. In de enclave bevonden zich op dat moment 30.000 tot 40.000 burgers en enkele honderden militairen van het moslimleger. De zuidelijke observatieposten werden door de Serviërs veroverd, waarop de Nederlandse militairen zich terugtrokken in de richting van Srebrenica. Moslimsoldaten doodden daarop een Nederlandse soldaat teneinde de terugtocht te verhinderen.

Toen bleek dat er geen sprake was van verzet door Dutchbat, trokken de Serviërs verder op. Op 11 juli werd de compound van de Bravo-compagnie ontruimd. De soldaten vluchtten vanuit Srebrenica en de overgebleven observatieposten in de richting van het hoofdkwartier in Potocari. De enclave is gevallen.