Correct

Onderstaand spel komt uit een wedstrijd die bridgegeschiedenis maakte. Deze deed zich voor tijdens de Transnationals Mixed Teams van Maastricht 2000. De Transnationals vormen een officieus wereldkampioenschap op basis van open inschrijving en worden gelijktijdig gehouden met de Bridge Olympiade. De hand zelf is niet zo heel erg schokkend:

Z/OW

♠ A V B 2

♡ H V B 10 9 4 3

♦ -

♣ B 3

♠ 10

♠ 8 7 6 5 4

♡ 7 6 2

♡-

♦ A V B 10 9 7

♦ H 8 6 5 3

♣ 8 6 2

♣ A 10 7

♠ H 9 3

♡ A 8 5

♦ 4 2

♣ H V 9 5 4

Op beide tafels verliep het biedverloop identiek:

West

Noord

Oost

Zuid

1♣

2♦

2♡

5♦

pas

pas

6♡

pas

pas

pas

Het eindresultaat, 6♡ contract, sloeg uit. Politiek correct slemmetje dus. Zeven ruiten oeverigens zou een redelijk redding zijn: met klaverenstart drie down (800). Zonder die uitkomst krijg je de vijfde schoppen hoog en ga je maar twee down (500). Was dat het dan? Niet echt. De leden van het ene team wonen in de plaatsen Ramallah, Nablus, Bethlehem en Oost-Jerusalem. Het andere team komt uit Tel Aviv, Petah Tikva en Givatayim.

Het was de eerste en tot nu toe enige sportwedstrijd tussen Palestina en Israël. Het laatste land won met 18-12. Gezien het op papier veel grotere krachtsverschil (de in 1995 opgerichte Palestijnse bridgebond telt pas honderd leden) was die uitslag politiek zeer correct.

Kijkend naar de bridgewereld als geheel, dan valt onmiddelijk op hoe groot de rol is van joodse spelers. Tot op de dag van vandaag domineren zij de uitslagen, met name in grote bridgenaties als Frankrijk en de Verenigde Staten. Een speler noem ik hier met name: Bob Hamman, aanvoerder van de meesterpuntenranglijst van de Wereld Bridge Federatie.

Toch komen de twee meest bekende bridgepersoonlijkheden uit de Islamitische wereld: Omar Sharif (Egypte) en Zia Mahmood (Pakistan).